Synneren naturreservat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Synneren naturreservat
Synneren.jpg
Synneren naturreservat (kroksjø)
Verneformnaturreservat, ramsarområde
Vernetematrekkfugler, våtmark
Areal0,5 km²
KommuneRingerike
Opprettet1985
Synneren naturreservat ligger i Buskerud
Synneren naturreservat
Synneren naturreservat
Synneren naturreservat (Buskerud)
60°07′34″N 10°12′18″ØKoordinater: 60°07′34″N 10°12′18″Ø

Synneren naturreservat er et naturreservat i Ringerike kommune, Buskerud. Naturreservatet består av en meandersjø (kroksjø) avsnørt fra Storelva, og har status som ramsarområde, som del av Nordre Tyrifjorden våtmarkssystem, på grunn av sin betydning for trekkfugler.[1]

Reservatet ble opprettet ved kgl.res. av 28. juni 1985, for å beskytte et rikt våtmarksområde, som er en del av et større våtmarkssystem.

Synneren står på et tidligere suksesjonstrinn (gjengroingstrinn) enn Juveren naturreservat, og kan derfor ikke by på like stor næringsrikdom og frodighet. Hekkebestanden er derfor fattigere. 27 våtmarksarter er påvist.

Synneren er kjent for sitt gode gjeddefiske. Rekorden, som også er norgesrekord, er ei gjedde på 19,6 kg tatt i garn. Gjedda målte hele 132 cm i lengde.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Miljøverndepartementet (1985-06-28). Forskrift om fredning for Synneren naturreservat, Ringerike kommune, Buskerud. Miljøverndepartementet. Lovdata. Besøkt 2016-09-21

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Nordre Tyrifjorden våtmarkssystem

Averøya | Juveren | Karlsrudtangen | Lamyra | Synneren


RingerikeDenne Ringerike- og geografirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.