Synneren naturreservat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Synneren naturreservat
{{{logostørrelse}}}
Synneren.jpg
Synneren sett fra fly, med Mælingen nærmest
LandNorge Norge
OmrådeViktig kroksjø i Storelva, Ringerike kommune, Viken
Areal
 – Totalt
 – Land
 – Vann

0,5 km²
0,08 km²
0,42 km²
OmfatterRamsar-område
Inngår i Tyrifjorden våtmarkssystem IBA.
Opprettet28. juni 1985

Synneren naturreservat
60°07′30″N 10°12′19″Ø

Synneren naturreservat (cirka 500 daa, hvorav cirka 420 daa vannareal) er et naturreservat i Ringerike kommune, VIken. Naturreservatet består av en meandersjø (kroksjø) avsnørt fra Storelva, og har status som ramsarområde, som del av Tyrifjorden våtmarkssystem IBA, på grunn av sin betydning for trekkfugler. Det er dessuten svært viktig for andre våtmarksfugler.[1]

Reservatet ble opprettet ved kgl.res. av 28. juni 1985, for å beskytte et rikt våtmarksområde, som er en del av et større våtmarkssystem.

Synneren står på et tidligere suksesjonstrinn (gjengroingstrinn) enn Juveren naturreservat, og kan derfor ikke by på like stor næringsrikdom og frodighet. Hekkebestanden er derfor fattigere. 27 våtmarksarter er påvist.

Synneren er kjent for sitt gode gjeddefiske. Rekorden, som også er norgesrekord, er ei gjedde på 19,6 kg tatt i garn. Gjedda målte hele 132 cm i lengde.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Miljøverndepartementet (2020). Forskrift om vern av Nordre Tyrifjorden og Storelva naturreservat, Ringerike og Hole kommuner, Viken. Fastsatt ved kgl.res. 27. mars 2020 med hjemmel i lov 19. juni 2009 nr. 100 om forvaltning av naturens mangfold (naturmangfoldloven) § 34, jf. § 37 og § 62. Fremmet av Klima- og miljødepartementet

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Nordre Tyrifjorden våtmarkssystem

Averøya | Juveren | Karlsrudtangen | Lamyra | Synneren


Ringerike komm.svgDenne Ringerike- og geografirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.