Juveren naturreservat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Juveren)
Hopp til navigering Hopp til søk
Juveren naturreservat
{{{logostørrelse}}}
Juveren naturreservat 2017-09-28 08.16.55.jpg
LandNorge Norge
OmrådeViktig kroksjø i Storelva, Ringerike kommune, Viken
Nærmeste bosetningHelgelandsmoen
Areal
 – Totalt
 – Land
 – Vann

0,44 km²
0,115 km²
0,325 km²
OmfatterRamsar-område
Inngår i Tyrifjorden våtmarkssystem IBA.
Opprettet28. juni 1985

Juveren naturreservat
60°07′33″N 10°15′05″Ø

Juveren naturreservat (cirka 440 daa, hvorav cirka 325 daa vannareal) har ramsarstatus og er et naturreservat i Ringerike kommune i Viken. Reservatet består av en meandersjø (kroksjø) som er avsnørt fra Storelva og inngår i Tyrifjorden våtmarkssystem IBA.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Navnet på kroksjøen kan nok virke kryptisk, men det har en sammenheng med elementer i nærmiljøet. På norrønt ville en slik kroksjø kunne kalles hvarf, som betyr sving (jfr. elvesving). På høyden over kroksjøen og elva ligger den gamle storgården Hverven, hvis opprinnelse var det norrøne navnet Hvarfvin. Et derav avledet innsjønavn Hvarfir ville bli til Hverfir på norrønt. Man la til utmerkingsleddet djúp for å skille mellom denne kroksjøen og den gjengrodde kroksjøen Lamyra (som ligger rett ved siden av), slik at opprinnelsen til navnet var Djuphverver. Ved tillegg av bestemt artikkel og regelrett bortfall av den ene av to like stavelser etter hverandre, framkom så navnet Juveren.[1]

Froksøya i Juveren[rediger | rediger kilde]

Froksøya i Juveren må ikke forveksles med Froksøya i Storelva, som ligger i elva rett vest for kroksjøen. Juveren er en avsnørt elvesving som nesten fullstendig omslutter Froksøya, som for det meste ligger under Søndre Frok (gnr. 3 bnr. 1 i Ringerike) og småbrukene Kalvøen (gnr. 3 bnr. 99) med sine 28,39 daa og Søndre Frok nr. 2 (gnr. 3 bnr. 52) med sine cirka 26,5 daa. Riktignok kalles den Froksøya, men landmassen blir bare ei øy når Storelva flommer betydelig. Ellers er den landfast med et eid til Froksmoen lengst i vest, over hvor også veien til eiendommene går. Innsjøen har forbindelse til Storelva gjennom en kort og smal kanal.

Kroksjøen og naturreservatet[rediger | rediger kilde]

Reservatet er beskyttet i henhold til Ramsar-konvensjonen og er en del av Tyrifjorden våtmarkssystem IBA, som er et meget viktig og tilnærmet intakt innlandsdeltaområde. Hele området er svært betydningsfullt for trekkfuglene under vår- og høsttrekkene, men det har også en unik flora og et mangfold av andre arter. En rekke fugler hekker også der.[2] Reservatet er svært viktig for våtmarksfugler.

Reservatet ble opprettet 28. juni 1985 for å bevare et «særlig rikt våtmarksområde», som også omfatter de to kroksjøene Lamyra og Synneren i det samme området. Begge er naturreservater med ramsarstatus. Juveren er en av de rikeste fuglelokalitetene i Buskerud, og har både trekk- og hekkefunksjon. Av påviste hekkefugler kan nevnes knoppsvane, sothøne og sivhøne. Tilsammen er det påvist 40 våtmarksarter der.

Juveren har dessuten vært kjent for godt fiske etter abbor, gjedde og brasme, men på grunn av gjengroing langs breddene har kroksjøen i senere år blitt mer og mer utilgjengelig for slikt sportsfiske.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kristian Dyrdal (1995) Noen navn på sjøer og tjern. Heftet Ringerike 67(32) 1995. Besøkt 2022-07-26
  2. ^ Miljøverndepartementet (2020). Forskrift om vern av Nordre Tyrifjorden og Storelva naturreservat, Ringerike og Hole kommuner, Viken. Fastsatt ved kgl.res. 27. mars 2020 med hjemmel i lov 19. juni 2009 nr. 100 om forvaltning av naturens mangfold (naturmangfoldloven) § 34, jf. § 37 og § 62. Fremmet av Klima- og miljødepartementet

Fotogalleri[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]


Nordre Tyrifjorden våtmarkssystem

Averøya | Juveren | Karlsrudtangen | Lamyra | Synneren


Ringerike komm.svgDenne Ringerike- og geografirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.