Josip Juraj Strossmayer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Josip Juraj Strossmayer
Josip Juraj Strossmayer2.jpg
Født4. februar 1815
Osijek
Død8. mai 1905 (90 år)
Đakovo
Gravlagt Đakovo Cathedral
Utdannet ved Universitetet i Wien
Beskjeftigelse Diplomat, katolsk prest (1838–), politiker, skribent
Nasjonalitet Østerrike-Ungarn
Medlem av Serbias vitenskaps- og kunstakademi, Serbian Learned Society, Det bulgarske vitenskapsakademiet
Utmerkelse Honorary citizen of Prague
Signatur
Josip Juraj Strossmayers signatur

Josip Juraj Strossmayer (født 4. februar 1815 i Osijek, død 8. mai 1905 i Đakovo) var en kroatisk katolsk biskop, teolog, velgjører, kroatisk politiker i Østerrike-Ungarn og forfatter.

Strossmayer bedrev sitt arbeide med største iver og flid og anses å være den største og mest innflytelserike personligheten på 1800-tallet for Kroatias kulturliv.[trenger referanse] Han var en ivrig talsmann for utvidet autonomi for kroatene og retten til å bruke det kroatiske språk innen den alminnelige forvaltning og i skolevesenet.

Statue i Đakovo av biskop Strossmayer.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Strossmayers familie på farssiden stammet flere generasjoner tidligere fra Steiermark i Østerrike, på morssiden fra Slavonia, en landsdel av Kroatia.[1]

Han fullførte gymnasiet i Osijek, fullførte teologistudiene ved det katolske presteseminar i Đakovo, og fok doktorgrad i filosofi i Budapest, i en alder av tyve år.[2]

Prest[rediger | rediger kilde]

Han ble presteviet i 1838. Fra 1838 var han kapellan i Petrovaradin, til han flyttet til Wien i 1840 til Augustineum og Universitetet i Wien, der han fikk nok et doktorat i filosofi og i kirkerett i 1842. I 1847 ble han palasskapellan hos habsburgerne (en stilling han innehadde til 1859), og ble utnevnt til en av rektorene ved Augustineum.[2]

Biskop[rediger | rediger kilde]

I 1849 ble han utnevnt av keiser Franz Josef I til katolsk biskop over Bosnia og Srijem, et bispedømme med sete i Đakovo, og dette ble approbert i av pave Pius IX. I 1851 ble han apostolisk administrator for Serbia. I 1857 opprettet han et presteseminar i Đakovo, hvor han også opprettet en lærerskole.

Han lot oppføre og var personlig med på å finansiere katedralen i Đakovo og den store kirken i Osijek.[trenger referanse] I 1859 støttet han opp under reoveringen av St. Hieronymus-instituttet i Roma.

Dertil var han partileder for Det kroatiske folkeparti og gjenopprettet universitetet i Zagreb.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Wolfgang Benz. Handbuch des Antisemitismus: Judenfeindschaft in Geschichte und Gegenwart. Bd. 2. Personen L - Z. Berlin/New York: De Gruyter Saur. s. 808f. 
  2. ^ a b Klemens Löffler (1912). «Catholic Encyclopedia: Joseph Georg Strossmayer». The Catholic Encyclopedia Vol. 14. Robert Appleton Company, New York. Besøkt 18. april 2010. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Kategori:Josip Juraj Strossmayer – bilder, video eller lyd på Wikimedia CommonsRedigere på wikidata