Joseph de Maistre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Joseph de Maistre
Jmaistre.jpg
Født 1. april 1753
Chambéry, Sardinia
Død 26. februar 1821 (67 år)
Torino, Sardinia
Far François-Xavier Maistre
Søsken Xavier de Maistre
Barn Rodolphe de Maistre
Yrke Advokat, diplomat
Nasjonalitet Kongedømmet Sardinia
Medlem av Academy of Sciences of Turin
Æra Opplysningstiden
Region Vestlig filosofi
Tradisjon Konservatisme, motopplysning, ultramontanisme, rojalisme, mystikk

Joseph-Marie, comte de Maistre (IPA: [də mɛstʁ], født 1. april 1753 i Chambéry i Kongedømmet Sardinia, død 26. februar 1821 i Torino) var en fransktalende savoyisk filosof, forfatter, advokat og diplomat. Han var en av de fremste talsmennene for en kontrarevolusjonær og autoritær konservatisme i perioden etter den franske revolusjon i 1789. Joseph de Maistre argumenterte for gjenopprettelse av det absolutte monarkiet, og for autoriteten til paven i både religiøse og politiske spørsmål.

Joseph de Maistre ble født i det daværende Kongedømmet Sardinia. Familien hans var av fransk herkomst og hadde slått seg ned der et århundre tidligere. Joseph de Maistre fikk trolig sin utdannelse av Jesuittordenen. Etter revolusjonen ble han en varm forsvarer av ordenen, og han sammenlignet revolusjonsånden med ånden til Jesuittordenens tradisjonelle fiender. Etter endt utdannelse som jurist gikk han i sin fars fotspor, og var senator på Sardinia 1787–1792. Senere var han ambassadør til Russland 1803–1817 og Kongedømmet Sardinias minister i Torino 1817–1821.

Han mente livet gjennom at den franske revolusjon var et resultat av de destruktive og ateistiske doktrinene til de store opplysningsfilosofene på 1700-tallet. Joseph de Maistre forfektet i denne sammenheng motopplysning.

Verker[rediger | rediger kilde]

  • Considérations sur la France, 1796
  • Essai sur le principe génératuer de constitutions politiques et des autres institutions humaines, 1814
  • Du pape, 1819
  • Soirées de St. Petersbourg, 1821
forfatterDenne forfatter- og filosofirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.
En stubbmerking uten oppgitt grunn kan fjernes ved behov.