Juan Donoso Cortés

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Juan Donoso Cortés
Juan Donoso Cortés, por Federico Madrazo.jpg
Født6. mai 1809
Valle de la Serena
Død3. mai 1853 (43 år)
Paris
Gravlagt San Isidro Cemetery
Utdannet ved Universitetet i Salamanca, Universitetet i Sevilla
Beskjeftigelse
6 oppføringer
Skribent, filosof, politiker, diplomat, universitetslærer, journalist
Nasjonalitet Spania
Medlem av Real Academia Española
Utmerkelse Æreslegionen

Juan Francisco María de la Salud Donoso Cortés (født 6. mai 1809 i Don Benito, død 3. mai 1853 i Paris) var en spansk diplomat, politiker og statsteoretiker.

Liv[rediger | rediger kilde]

Donoso Cortés var sønn av en godseier. Han studerte rettsvitenskap, historie, filosofi og litteratur ved universitetene i Salamanca, Cácares og Sevilla. Han giftet seg tidlig, men ble enkemann etter kort tid. Hans eneste datter døde også bare to år gammel. I 1832 flyttet han til Madrid, hvor han drev politisk journalistikk under innflytelse av Royer-Collard og den franske restaurasjonen. I 1840, da enkedronning Maria Christina ble fordrevet, dro han i eksil til Paris. Han vendte tilbake til Madrid sammen med enkedronningen i 1843.

Selv om Donoso Cortés tidlig hadde vært påvirket av liberalismen, vendte han seg under oppholdet i Paris til katolisismen. Denne vendingen ble forsterket etter Februarrevolusjonen i 1848. Fra 1848 til 1849 var han spansk ambassadør i Berlin. I 1850 utga han en tale om Europas politiske situasjon som ble oversatt til flere språk og gjorde Donoso Cortés berømt over hele Europa. I 1851 ble han utnevnt til Spanias ambassadør i Paris. Her utga han sitt hovedverk Ensayo sobre el catolicismo, el liberalismo y el socialismo («Essay over katolisismen, liberalismen og sosialismen»), og her døde han i 1853.

Verk[rediger | rediger kilde]

Donoso Cortés plasseres som regel innenfor den kontrarevolusjonære retningen i første halvdel av 1800-tallet, ved siden av Edmund Burke, Louis de Bonald og Joseph de Maistre. I sine siste verker har Donoso Cortés bare forakt til overs for liberalismen, som han beskylder for å være ute av stand til å bestemme seg. I sin tale Discurso sobre la Dictatura («Tale om diktaturet») gikk han i stedet inn for et «sabelens diktatur», en sterk regjering som det eneste midlet for å unngå revolusjonens kaos.

Senere ble Donoso Cortés' ideer trukket frem av den tyske juristen Carl Schmitt, som delte Donoso Cortés forakt for det «diskuterende» borgerskapet.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]