Juan Donoso Cortés

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Juan Donoso Cortés
Juan Donoso Cortés, por Federico Madrazo.jpg
Født6. mai 1809[1][2][3]
Valle de la Serena
Død3. mai 1853[2][3] (43 år)
Paris
Gravlagt San Isidro Cemetery
Utdannet ved Universitetet i Salamanca, Universitetet i Sevilla
Beskjeftigelse
6 oppføringer
Skribent, filosof, politiker, diplomat, universitetslærer, journalist
Nasjonalitet Spania
Medlem av Real Academia Española
Utmerkelser Æreslegionen

Juan Francisco María de la Salud Donoso Cortés (født 6. mai 1809 i Don Benito, død 3. mai 1853 i Paris) var en spansk diplomat, politiker og statsteoretiker.

Liv[rediger | rediger kilde]

Donoso Cortés var sønn av en godseier. Han studerte rettsvitenskap, historie, filosofi og litteratur ved universitetene i Salamanca, Cácares og Sevilla. Han giftet seg tidlig, men ble enkemann etter kort tid. Hans eneste datter døde også bare to år gammel. I 1832 flyttet han til Madrid, hvor han drev politisk journalistikk under innflytelse av Royer-Collard og den franske restaurasjonen. I 1840, da enkedronning Maria Christina ble fordrevet, dro han i eksil til Paris. Han vendte tilbake til Madrid sammen med enkedronningen i 1843.

Selv om Donoso Cortés tidlig hadde vært påvirket av liberalismen, vendte han seg under oppholdet i Paris til katolisismen. Denne vendingen ble forsterket etter Februarrevolusjonen i 1848. Fra 1848 til 1849 var han spansk ambassadør i Berlin. I 1850 utga han en tale om Europas politiske situasjon som ble oversatt til flere språk og gjorde Donoso Cortés berømt over hele Europa. I 1851 ble han utnevnt til Spanias ambassadør i Paris. Her utga han sitt hovedverk Ensayo sobre el catolicismo, el liberalismo y el socialismo («Essay over katolisismen, liberalismen og sosialismen»), og her døde han i 1853.

Verk[rediger | rediger kilde]

Donoso Cortés plasseres som regel innenfor den kontrarevolusjonære retningen i første halvdel av 1800-tallet, ved siden av Edmund Burke, Louis de Bonald og Joseph de Maistre. I sine siste verker har Donoso Cortés bare forakt til overs for liberalismen, som han beskylder for å være ute av stand til å bestemme seg. I sin tale Discurso sobre la Dictatura («Tale om diktaturet») gikk han i stedet inn for et «sabelens diktatur», en sterk regjering som det eneste midlet for å unngå revolusjonens kaos.

Senere ble Donoso Cortés' ideer trukket frem av den tyske juristen Carl Schmitt, som delte Donoso Cortés forakt for det «diskuterende» borgerskapet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ data.bnf.fr, 10. okt. 2015, http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb12051657b
  2. ^ a b Spanish Biographical Dictionary, 9. okt. 2017, Juan. Marqués de Valdegamas (I) Donoso Cortés, 6168
  3. ^ a b SNAC, 9. okt. 2017, Juan Donoso Cortés, w6nc7bf4

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]