Politisk reaksjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Politisk reaksjon er et samlebegrep for krefter som til fordel for en eldre samfunnsmodell motsetter seg eller ønsker å reversere den gjeldende utviklingen eller tilstanden i et samfunn. En tilhenger kalles reaksjonær.

Begrepet benyttes særlig om 1800-tallets bevegelse som motsatte seg videreføringen av idéer fra den franske revolusjon, slik som lovreformer, parlamentarisme, borgerrettigheter,[trenger referanse] forfatninger, republikanske styreformer og nasjonalisme. Et historisk eksempel er Klemens von Metternich, som var førende under restaurasjonen.

Den fascismeinspirerte italienske kulturfilosofen Julius Evola brukte reaksjon i en positiv betydning: «Etter vår mening er en sann reaksjon mot det liberalistisk-demokratiske forfallet bare mulig på grunnlag av tradisjonelle verdier som hierarki, aristokrati og kongedømme.»[trenger referanse] Nasjonalsosialister brukte på sin side ordet i en negativ betydning, nemlig som betegnelse på konservative, monarkister og kristelig forankrede grupper som var motstandere av nasjonalsosialisme. Også kommunister har klassisk reaksjon som fiendebilde.

Idag betegnes ofte konservative og/eller konservativt religiøse verdiforestillinger som reaksjonære av sine motstandere.