Ignatius Kung Pin-Mei

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ignatius Kung Pin-Mei
Bishop Kung 1949.jpg
Født2. august 1901
Shanghai
Død12. mars 2000 (98 år)
Stamford
Gravlagt Mission Santa Clara de Asís
Beskjeftigelse Katolsk prest
Nasjonalitet Kina, Folkerepublikken Kina

Ignatius Kung Pin-Mei (forenklede tegn: 龚品梅; tradisjonelle tegn: 龔品梅; pinyin: Gōng Pǐnméi; Wade-Giles: Kung P'in-mei; født 2. august 1901 i Pudong i Shanghai, død 12. mars 2000 i Stanford, Connecticut, USA) var en av Den katolske kirkes kardinaler, og (utvist) biskop av Shanghai. Han satt i 30 år fengslet i Kina fordi han motsatte seg regimets krav om at han skulle innordne seg en regimekontrollert «katolsk» statskirke.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Ignatius Kung Pin-Mei ble presteviet den 28. mai 1930 i Shanghai. Deretter arbeidet han som menighetsprest og lærer i bispedømmets tjeneste.

Biskop[rediger | rediger kilde]

I 1949 utnevnte pave Pius XII ham til biskop av Suzhou, og den 7. oktober 1949 ble han bispeviet av den apostoliske internuntius i Kina, erkebiskop Antonio Riberi. I 1950 ble han også biskop av Shanghai, og gitt i oppdrag å forvalte bispedømmene Suzhou og Nanjing.

I de fem årene han fikk virke, som sammenfalt med de første årene av Mao Zedongs styre i Kina, ble biskop Kung meget upopulær i det kommunistiske regimes øyne, og dessuten fryktet på grunn av den naturlige myndighet han utstrålte i den tre millioner store katolske kirke og den lederstilling og respekt han fikk innad i bispekollegiet. Han inspirerte tusener til å holde fast ved sin tro inntil døden. Biskop Kung inspirerte og ledet Marialegionen i Kina; denne bevegelse ble en inspirasjonskraft blant katolikkene og den var dedisert til å ære Jomfru Maria. Mange medlemmer av Marialegionen ble arrestert for sitt kristne engasjemnt, og ble typisk dømt til straffearbeid for ii, femten, tyve eller flere år.[1]

Under disse forfølgelser utropte biskop Kung året 1952 til et mariansk år i Shanghai. Under dette år var det uavbrutt rosenkransresitasjon dag og natt hele tiden goran en statue ab Vår Frue av Fatima, som ble bragt rundt fra menighet til menighet. Statuen kom frem til Kristi Konge-menigheten der det bare én måned tidligere var blitt foretatt arrestasjoner av mange prester. Biskop Kung vesøkte kirken og ledet personlig rosenkransbønnen mens væpnet politi så på. Ved avslutningen bad han: «Hellige Moder, vi ber ikke om noe mirakel. Vi ber deg ikke om å stanse forfølgelsene. Vi ber bare om at du støtter oss i vår store svakhet.»[2]

I månedene før han ble arrestert, stor biskop Kung last og brast med sin geistlighet og sine lekfolk, til tross for mange tilbud om å slippe ut av Folkerepublikken Kina og komme seg i sikkerhet i utlandet. Han ble arrestert sammen med omkring hundre prester av de kommunistiske makthavere den 8. september 1955 og fem år etter dømt til livsvarig fengsel. I 30 år satt han i enecelle.

Kardinal in pectore[rediger | rediger kilde]

Kung ble i hemmelighet utnevnt til kardinal i 1979 av pave Johannes Paul II, mens han sonet en livsvarig dom for «kontrarevolusjonær virksomhet». Etter at han ble løslatt i 1986, satt han i «husarrest» til 1988. Da fikk han også reise ut av Kina.

Hans kardinalsverdighet var ukjent også for ham selv inntil han ble fortalt det under en privataudiens med paven i 1988. Men utad ble hemmeligheten holdt på (reservert in pectore) til 1991, da paven kunngjorde det.

Ignatius Kung Pin-Mei døde i USA i 2000, 98 år gammel. Han var ved si ndød Den katolske kirkes eldste kardinal.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Paul Philip Mariani. Church Militant Bishop Kung and Catholic Resistance in Communist Shanghai. (Cambridge, MA.: Harvard University Press, 2011). ISBN 9780674063174.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]