Joseph Chhmar Salas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Joseph Chhmar Salas
Født21. okt. 1937Rediger på Wikidata
Phnom Penh
Død1977Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseKatolsk prest (1964–), diakon (1964–), katolsk biskop (1975–) Rediger på Wikidata
Embete
NasjonalitetKambodsja

Joseph Chhmar Salas (យ៉ូសែប ធ្មារ សាឡាស់; født 21. oktober 1937 i Phnom Penh i Fransk Indokina, død i september 1977 i Tank Kok i Kambodsja) var en prelat i den katolske kirke som var biskop med ansvar for det apostoliske vikariat Phnom Penh i Kambodsja fra 1975 til 1977, da han døde av utmattelse i en tvangsarbeidsleir drevet av Khmer Rouge. Han var den første kambodsjanske katolske biskop.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Salas ble født i Phnom Penh.[1] Han fikk sin prestelige formasjon i Paris.

Prest[rediger | rediger kilde]

Han ble presteviet i 1964. Hans første utnevnelse var i det apostoliske prefektur Battambang. Han vendte etter en tid tilbake til Frankrike for ytterligere studier.

I april 1975 kom Khmer Rouge til makten i Kambodsja. De grunnla en kommunistisk stat ved navn Demokratisk Kampuchea, der enhver religion var forbudt og det ble planlagt å ødelegge alle steder av religiøs karakter. I mai 1975 ble alle utlendinger utvist fra landet. Dette gjaldt også utenlandske katolske prester og ordensfolk; de innfødte ble tviunget til arbeid på reismarkene og mange av dem ble henrettet.

Biskop[rediger | rediger kilde]

Den franske biskop Yves Ramousse var leder for den katolske kirke i Kambodsja da Khmer Rouge tok makten. Han hadde en forutanelse om at han ikke ville kunne få bli i landet, og hadde kalt Salas tilbake til Kambodsja.[trenger referanse] Den 6. april 1975 utnevnte Pavestolen fader Salas til koadjutorbiskop for det apostoliske vikariat Phnom Penh. Den 14. april 1975, tre dager før Khmer Rouges innmars i Phnom Penh, ble han hemmelig bispeviet av biskop Ramousse. Ikke lenge etter, den 30. april, ble biskop Ramousse sendt ut av landet sammen med mange andre utenlandske prester og ordensfolk. Den 3. mai 1975 ble biskop Salas utnevnt til apostolisk administrator av Kompong Cham i Kambodsja. Han og de fleste kambodsjanske prester forble i landet; bare noen få av dem skulle overleve Khmer Rouge-regimet.

I 1976 gikk biskop Ramousse formelt av som leder av den kambodsjanske kirke. Salas var dermed den nye leder fra den 20. april, men han ble sendt av Khmer Rouge Regime til rismarkene i Kompong Thom. Han døde av utmattelse i september 1977 i Traing Kork-pagoden i Tang Kok.

Helligkåringsprosess[rediger | rediger kilde]

Den 1. mai 2015 innledet den katolske kirke i Kambodsja offisielt undersøkelser om biskop Joseph Chhmar Salas' og 33 andre personers formodede martyrdød under Khme Rouge-regimet.[2]

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Diocesan Profile Series». UCAN. 1. september 2005. Besøkt 2. juni 2010. 
  2. ^ «Diocesan beatification process opened for Cambodian martyrs». La Croix. 17. juni 2015. 
  3. ^ www.catholic-hierarchy.org salas, lest 28. februar 2021

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]