Jordrøyk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jordrøyk
Nomenklatur
Fumaria officinalis
L., 1753
Populærnavn
jordrøyk
Hører til
Fumaria,
jordrøykfamilien,
Ranunculales
Økologi
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: samtlige kontinent med unntak av Sør-Amerika

Jordrøyk (Fumaria officinalis) er ei plante i jordrøykfamilien.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Jordrøyk er ei ettårig, urteaktig plante. Den har blågrønn farge med glatt, slapp og av til klatrende stengel. Findelte, tynne blad vokser på en tynn stilk. Blomstene vokser i avlange klaser, med blekrøde krone med mørkere munning og en kort, butt spore. Frukta er ei kulerund nøtt på et kort skaft i en stivt opprett klase. Jordrøyk har plantesaft med skarp lukt. Urta har en bitter, saltliknende smak.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Opprinnelig vokste jordrøyk bare i Europa og Nord-Afrika, men nå vokser den også i Asia, Nord-Amerika og Australia. I Norge er den vanlig i lavlandet i Sør-Norge. I Nord-Norge spredte lokaliteter.

Naturmedisin[rediger | rediger kilde]

Det norske navnet jordrøyk er en direkte oversettelse av det gamle latinske navnet på planta, fumersterrae. Jordrøyk er ei plante som har fulgt mennesket som ugras i åkrer og hager i mange hundre år. I urtebøker fra 1400- og 1500-tallet anbefalte man jordrøyk ved gikt-, lever- og miltsykdommer, og for å lege sår ved utslett.

Jordrøyk er en nær slektning av valmuer, og inneholder alkaloider, men i mindre mengder en valmuene. Det er fastslått at jordrøyk har ei svak urindrivende og avførende effekt. Planta er ei bitter, stykende urt som vekker appetitten og er avførende ved at planta stimulerer den glatte muskulaturen i tarmene.

Jordrøyk har i lang tid blitt brukt til behandling av hudplager som utslett, kronisk eksem, skabb og kviser.

Jordrøyk er i store doser giftig og kan gi kraftig diaré, muskelkramper og sviktende åndedrett. Urta bør derfor kun brukes under oppsyn av lege eller kvalifisert terapeut. Det frarådes at gravide, ammende og barn bruker jordrøyk.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]