Jorden rundt på 80 dager (2021)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jorden rundt på 80 dager
orig. Around the World in 80 Days
Generell informasjon
SjangerEventyrserie, TV-serie basert på en roman
Prod.landFrankrike, Tyskland, Italia
Sesonger1
Episoder8
Basert påJorden rundt på 80 dager
Foran kamera
Medvirkende
6 oppføringer
David Tennant (rollefigur: Phileas Fogg)
Leonie Benesch
Ibrahim Koma (rollefigur: Jean Passepartout)
Shivani Ghai (rollefigur: Aouda)
Lindsay Duncan (rollefigur: Jane Digby)
Gary Beadle (rollefigur: Bass Reeves)
Sending
Periode11. des. 202111. des. 2021
TV-kanalZDF
Eksterne lenker
IMDb

Jorden rundt på 80 dager (originaltittel: Around the World in 80 Days) er en italiensk, fransk og tysk TV-serie på åtte episoder basert på den franske forfatteren Jules Vernes roman Jorden rundt på 80 dager, som ble utgitt første gang i 1873.[1] TV-serien fra 2021 er produsert av European Alliance, som er et samarbeid mellom France Télévisions, RAI og ZDF. Serien hadde premiere på ZDF online den 11. desember 2021. Den hadde norsk premiereNRK i romjula 2021.

Handling[rediger | rediger kilde]

I 1872 inngår den eksentriske Phileas Fogg et veddemål mot vennen Bellamy, ved Reformklubben i London, for 20 000 britiske pund at han det er mulig å gjennomføre en verdensomreisning i løpet av bare 80 dager. Han beregner dagen for hjemkomsten til London på selveste julaften. Franskmannen Passepartout, servitør ved Reform-klubben og en kriminell, later som han er Foggs nye tjener og reiser sammen med ham.

Til Foggs motvilje, får de snart selskap på reisen av den spirende journalisten Abigail Fix, datter av Foggs venn fra Reform Club: Bernard Fortescue. Bellamy er imidlertid i hemmelighet konkurs, og håper å betale ned gjelden med gevinsten dersom Fogg taper veddemålet. Han tror fremdeles Phileas kommer til å være en fiasko, men for å være på den sikre siden ansetter han Mr. Kneedling for å stoppe fremgangen til de tre reisende.

Mr. Kneedling bruker også Passepartout i en kort periode til denne oppgaven, fordi Passepartout alltid bare oppfattes som en tjener. Men Passepartout ønsker å støtte Phileas. Etter hvert blir Phileas, Passepartout og Abigail nære venner, og det utvikles et romantisk forhold mellom Passepartout og Abigail. Men underveis møter de tre reisende en rekke hindringer som de må overvinne, men de kommer nærmere og nærmere målet om å reise over verden.

I New York City møter Phileas sin tidligere kjærlighet Estella igjen, som han vurderer å gi opp alle planene deres for. I siste sekund returnerer de imidlertid til London, men tror at dette var på den 81. dagen. Men Phileas sin tidligere tjener Grayson informerer trioen om at de har spart en dag ved å reise østover over tidssonene. Som et resultat ankommer Phileas Reform-klubben akkurat i tide, og vinner til slutt veddemålet.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Hovedroller[rediger | rediger kilde]

Biroller[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Fienberg, Daniel (31. desember 2021). «PBS’ ‘Around the World in 80 Days’: TV Review». The Hollywood Reporter (engelsk). Besøkt 4. januar 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]