Passepartout (rolleskikkelse)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Jean Passepartout er en litterær skikkelse i Jules Vernes roman, Jorden rundt på 80 dager. Hans navn kan oversettes med «Går overalt» eller «Passer alle steder». Når romanen åpnes har Passepartout akkurat begynt som tjener hos bokens hovedperson. Passepartout som hadde ført en omflakkende tilværelse så frem til et mer rolig liv som kammertjener hos den eksentriske og pertente Phileas Fogg som førte et liv som ikke førte ham til noe annet sted enn daglige møter i Reformklubben, hvor han møtte til nøyaktig samme klokkeslett. Ironisk kom Passepartouts første dag som kammertjener hos Phileas Fogg til å falle sammen med et veddemål som hans nye herre hadde inngått med et annet medlem av Reformklubben. Fogg hadde veddet 20 000 Pund på at han skulle klare å reise jorden rundt på 80 dager.

Passepartout som hadde sett frem til roligere dager som tjener for Fogg ble forpliktet til å følge sin nye herre på reisen hvor han kommer til å spille en viktig rolle i alle Foggs opplevelser; slik som å redde en indisk prinsesse fra enkebrenning og å bli venn med detektiven Mr. Fix som følger etter dem på reisen. Passepartout oppdager at Fix, som er detektiv utsendt fra Scotland Yard mistenker Fogg for å være banktyven som hadde robbet en bank samme dag som Fogg forlot England. Passepartout bestemmer seg for å holde dette for seg selv da han ser at hans herre har mer enn nok av problemer. uten også å måtte bekymre seg for Mr. Fix' mistanke. Dessverre informerer Passepartout Fogg så sent at Fogg ikke får noen sjanse til å oppklare misforståelsen før de er tilbake i England. Nå blir Fogg på stedet arrestert av Mr. Fix og satt i fengsel.

Få dager før Fogg med følge ankommer England er det egentlige banktyven blitt arrestert uten at dette hadde nådd Fix. Nå blir Fogg løslatt og han når frem til reformklubben i tide.