John Carpenter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
John Carpenter
John Carpenter.JPG
Født16. januar 1948 (71 år)
Carthage
Ektefelle Adrienne Barbeau (19791984)
Utdannet ved University of Southern California, USC School of Cinematic Arts, Western Kentucky University
Beskjeftigelse
8 oppføringer
Nasjonalitet USA

John Howard Carpenter (født 16. januar, 1948) er en amerikansk filmregissør, manusforfatter, produsent og musiker som er kjent for å stå bak en rekke suksessfulle skrekkfilmer på 1970- og 1980-tallet, blant annet Halloween, Tåken og Tingen fra en annen verden.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Carpenter ble født i New York men vokste opp i Bowling Green, Kentucky da familien flyttet dit i 1953. Han ble tidlig filminteressert og likte særlig skrekkfilmer og science fiction-filmer slik som Forbidden Planet og Tingen fra en annen verden. I tenårene begynte han ved USC School of Cinematic Arts i California, men fullførte ikke. Han rakk imidlertid å lage kortfilmen The Resurrection of Broncho Billy, som var hans studentprosjekt (sammen med flere andre). Filmen vant Oscar for beste kortfilm i 1970.

Filmkarriere[rediger | rediger kilde]

Som regissør filmdebuterte Carpenter 1974 med lavbudsjetts science-fiction-filmen Dark star. Fulgte så opp med thrilleren Assault on Precinct 13 i 1976, som han også skrev musikken til. Med denne filmen begynte han å vekke oppsikt, men det var ikke før han lagde skrekkfilmen Halloween i 1978, at hans karriere begynte å ta av. En film som i dag regnes som en kultfilm og som var med på å bane vei for 1980-åras skrekkfilmtrend.

Lanserte i 1980 skrekkfilmen Tåken og året etter det populære futuristiske action-dramaet Flukten fra New York (med Kurt Russell i hovedrollen). I 1982 kom science-fiction-grøsseren Tingen fra en annen verden, og året etter den særegne Christine, som handler om en bil med sjel og drapslyst (basert på en roman av Stephen King). Lanserte i 1984 den sentimentale science-fiction-romansen Starman. Fikk så i 1986 begrenset suksess med action-eventyret Big Trouble in Little China, som var en høybudsjettfilm. På slutten av 80-tallet kom han med science-fiction-filmen They Live og grøsseren Prince of Darkness (Med Alice Cooper i en av rollene).

Etter 1980-tallet[rediger | rediger kilde]

Har etter 1980-tallet ikke hatt like stor suksess. Av filmer på 90-tallet kan en nevne In the Mouth of Madness (1992), Village of the Damned (1995), Escape from L.A. (1996) og Vampires (1998). På 2000-tallet har hans produksjon som regissør avtatt betrakterlig og står per 2007 kun oppført med en film Ghosts of Mars (2001), men to nye filmer ventes i 2008.

Som produsent[rediger | rediger kilde]

Som produsent har han vært involvert i oppfølgerne til Halloween-filmene (Halloween 2 (1981) og Halloween 3 (1982)). I tillegg til dette, Philadelphia eksperimentet (1984) og tv-grøsseren Body Bags (1993). Han var også produsent for nyinnspillingen av Tåken i 2005.

Har utover dette spilt små biroller i flere av sine filmen, blant annet som kirketjener i Tåken. Det må også nevnes at han har komponert musikken til mange av sine filmer, blant annet den karakteristiske synth-musikken i Hallowen. Hans musikalske stil gjenkjennes i flere av hans filmer.

Annet[rediger | rediger kilde]

Var gift med skuespillerinnen Adrienne Barbeau fra 1979 til 1984.

Arbeidet med filmprodusent Debra Hill i flere år, blant annet på Halloween og Tåken.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Som regissør[rediger | rediger kilde]

Som produsent[rediger | rediger kilde]

Som manusforfatter[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]