Prince of Darkness

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Prince of Darkness
Generell informasjon
SjangerSkrekk
Utgivelsesår1987
Prod.landUSA
Lengde1 t. 42 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense18 (video) (Norge)
Bak kamera
RegiJohn Carpenter
ProdusentLarry J. Franco
ManusforfatterMartin Quatermass
MusikkJohn Carpenter
Alan Howarth
SjeffotografGary B. Kibbe
KlippSteve Mirkovich
Foran kamera
MedvirkendeDonald Pleasence
Jameson Parker
Victor Wong
Annen informasjon
BudsjettUSD 3 millioner[1]
Prod.selskapAlive Films
Larry Franco Productions
Premiere23. oktober 1987 (USA)
September 1988 (Norge) (video)
Eksterne lenker

Prince of Darkness er en amerikansk skrekkfilm fra 1987 regissert av John Carpenter. Filmen handler om Satans gjenkomst der en forfallen kirke midt i Los Angeles er i begivenhetenes sentrum. Her har det onde ligget i dvale i århundrer og når vitenskapsmenn prøver å komme til bunns i saken, våkner den demoniske kraften i en urgammel antigud. Hovedrollene spilles av Donald Pleasence, Jameson Parker og Victor Wong. En mindre birolle spilles av Alice Cooper.

Filmen fikk relativt dårlig mottakelse av kritikerne. Den kan beskrives som en liten publikumssuksess – sett på bakgrunn av dens lave produksjonsbudsjett.[2][3]

Filmen ble ikke satt opp på norske kinoer, men ble utgitt på video av Juno Media i 1988.[4]

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

En prest inviterer kvantefysikk-professor Howard Birack og hans studenter til å bli med ham i kjelleren på et kloster i Los Angeles som tilhører "The Brotherhood of Sleep" en gammel orden som kan kommunisere gjennom drømmer. Presten behøver deres hjelp for å undersøke en mystisk sylinder som inneholder en merkelig virvlende grønn væske. Blant de tretten akademikerne som er tilstede, er Walter og Kelly, samt elskerne Brian Marsh og Catherine Danforth.

Forskerne må forsøke på forstå en tekst som blir oppdaget på den siden av sylinderen. Denne teksten beskriver væsken som den kroppslige utførelsen av Satan. Akademikerne bruker en datamaskin for å analysere bøkene rundt sylinderen, og finner ut at bøkene inkluderer Differensialligning. I løpet av de neste par dagene slipper små grønne væske-stråler ut fra sylinderen. Forskerne blir eksponert av væsken, blir besatt av enheten, og går til angrip på de andre forskerne. Men hvis de forsøker å komme seg ut av bygningen, så blir de drept av det stadig økende antallet schizofrene hjemløse som omgir bygningen de befinner seg i.

Birack og presten begynner å tro at Satan faktisk er avkom til en enda sterkere ondskap, "Anti-Gud", som er bundet av den grønne materien. De overlevende forskerne får en tilbakevendende drøm som endres litt for hver drøm, og avslører gradvis mer detaljer. Drømmene instruerer dem om at de er vitne til en faktisk sending fra fremtiden, og de må forhindre dette mulige utfallet. Walter, fanget i et skap, er vitne til at hans besatte kollegaer bringer sylinderen med det grønne stoffet til en sovende Kelly. Væsken absorberes i Kelly, og forvandler henne til en fysisk inkarnasjon av Satan: En grufullt vansiret skapning, med krefter fra blant annet telekinese og regenerering. Kelly forsøker å tilkalle Anti-Gud gjennom en dimensjonal portal ved hjelp av et speil, men speilet er for lite og forsøket hans mislykkes.

I rollene[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Boulenger, Gilles (2003). John Carpenter Prince of Darkness. Los Angeles: Silman-James Press. ISBN 1-879505-67-3. 
  2. ^ «Prince of Darkness (1987) - Box Office Mojo». www.boxofficemojo.com. Besøkt 10. august 2019. 
  3. ^ «34 Things We Learned from John Carpenter’s Prince of Darkness Commentary». Film School Rejects (engelsk). 20. januar 2016. Besøkt 10. august 2019. 
  4. ^ «prince of darkness | Norsk VHS.com» (engelsk). Arkivert fra originalen 21. juni 2019. Besøkt 21. juni 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]