Tingen fra en annen verden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tingen fra en annen verden
orig. John Carpenter's The Thing
Generell informasjon
SjangerScience fiction / Grøsser
Utgivelsesår1982
Prod.landUSA
Lengde1 t. 49 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense18 (Norge)
Bak kamera
RegiJohn Carpenter
ProdusentDavid Foster
Lawrence Turman
Wilbur Stark
Stuart Cohen
ManusforfatterBill Lancaster
MusikkEnnio Morricone
John Carpenter (ukreditert)
SjeffotografDean Cundey
KlippTodd C. Ramsay
Foran kamera
MedvirkendeKurt Russell
Wilford Brimley
Keith David
T. K. Carter
Donald Moffat
Annen informasjon
BudsjettUSD 15 millioner
Prod.selskapUniversal Pictures
Turman-Foster Company
Premiere
  • 25. juni 1982 (1982-06-25) (USA)
  • 21. januar 1983 (1983-01-21) (Norge)
Eksterne lenker

Tingen fra en annen verden (originaltittel: The Thing) er en amerikansk science fiction-grøsser fra 1982 regissert av John Carpenter. Filmen handler om en amerikansk forskerstasjon på Antarktis som blir infiltrert av en fremmed livsform. Livsformen har sin opprinnelse fra verdensrommet og tar i tur og orden over identiteten til basens innbyggere. Dette kommer til uttrykk på de mest groteske måter. Hovedrollen spilles av Kurt Russell. Manus er basert på John W. Campbells kortroman Who Goes There? fra 1938. Kortromanen ble første gang filmatisert i 1951, men da som en generell femtitalls "monsterfilm" som utelot det mest karakteristiske trekket ved uhyret, nemlig at det er en fremmed livsform som kan kopiere mennesker.

Handling[rediger | rediger kilde]

En amerikansk ekspedisjon er i Antarktis for å samle vitenskapelige data. De kjedelige, rutinepregede dagene tar brått slutt da en polarhund kommer løpende inn til leiren, med et helikopter etter seg. I helikopteret sitter to nordmenn som forgjeves har forsøkt å skyte hunden. Mannen i passasjersetet utløser en håndgranat som får både ham selv og helikopteret til å gå i luften. Piloten roper noe på norsk til amerikanerne, men de forstår ham ikke, og skyter ham fordi de finner ham truende.

Når roen har lagt seg, settes hunden sammen med de andre hundene ved basen. Men i løpet av natten gjennomgår den en bisarr forvandling og ender opp som et grotesk vesen med tentakler. Det forsøker å absorbere de andre hundene, som lager så mye spetakkel at alarmen går på hele basen. Folkene begynner fånyttes å skyte på vesenet. Omsider klarer de å tilintetgjøre det med flammekaster.

Neste dag organiserer R.J. MacReady et team som reiser for å undersøke hva som egentlig har skjedd på den norske basen. Til sitt store sjokk oppdager de at hele basen er utryddet, og de finner brente likrester av noe som bare virker delvis menneskelig, med to hoder på én kropp. De finner noen videokassetter som de tar med seg tilbake til sin egen base, og på dem ser de at nordmennene har avdekket et avansert fartøy som har ligget dypt i isen, sannsynligvis i tusenvis av år. De tror at et vesen ombord har ligget i en slags dvale og har blitt sluppet løs da de gravde skipet frem.

På basen skjer et nytt dødsfall. En av mennene viser seg å ha blitt infisert av det tohodede liket som ble brakt over fra den norske basen. Vedkommende oppdages og tilintetgjøres med ild før organismen har tid til å imitere ham til fullkommenhet.

Etterhvert blir det nokså opplagt at organismen har hatt god anledning til å infisere flere av menneskene på basen. Noen av dem er derfor ikke lenger menneskelige, men perfekte imitasjoner. Hvis "tingen" skulle unnslippe isødet i Antarktis, ville den på få år kunne absorbere og overta alt liv på jorden. Paranoiaen setter inn blant basens medlemmer og flere får vanskeligheter med å stole på de andre. De må prøve å finne en test som lar dem fastslå hvem av dem som fortsatt er mennesker. Men å avsløre en "ting" er i seg selv livsfarlig, siden de som blir oppdaget, ofte går igjennom en rasende serie av heslige mutasjoner og får superstyrke. Disse monstrene går løs på menneskene og tar som regel noen med seg i døden før de blir brent og uskadeliggjort.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Popularitet og økonomi[rediger | rediger kilde]

Tingen innbrakte 19 millioner dollar i USA.[1][2] Produksjonskostnadene var på ca $15 millioner.[3]

Anmelderne[rediger | rediger kilde]

Filmen ble dårlig mottatt av filmkritikerne da den først kom,[4] men den har i ettertid fått mye bedre anmeldelser, noe som gjenspeiles i at den har fått 84 % på Rotten Tomatoes.[5] Den amerikanske filmkritikeren Roger Ebert gav den 2,5 av 4 stjerner i 1982.[6]

Dagsavisen og VG ga den terningkast fire. CINERAMA ga DVD-utgaven terningkast seks.[7]

Annet[rediger | rediger kilde]

I 2011 kom en såkalt prequel med samme navn, hvor handlingen er lagt til tiden like før hendelsene ved den amerikanske basen.

I rollene[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «The Thing (1982) (1982) - Box Office Mojo». www.boxofficemojo.com. Besøkt 25. mars 2019. 
  2. ^ ScreenPrism. «Why did “The Thing” (1982) bomb at the box office | ScreenPrism». screenprism.com (engelsk). Arkivert fra originalen 27. september 2019. Besøkt 27. september 2019. 
  3. ^ Cohen, Stuart (25. juni 2013). «The Original Fan: THE BUDGET». The Original Fan. Besøkt 5. august 2019. 
  4. ^ «John Carpenter's The Thing Had An Icy Critical Reception». Den of Geek (engelsk). 26. juni 2018. Besøkt 27. september 2019. [død lenke]
  5. ^ «The Thing (1982)». Rotten Tomatoes (engelsk). Besøkt 25. mars 2019. 
  6. ^ Ebert, Roger. «The Thing Movie Review & Film Summary (1982) | Roger Ebert». www.rogerebert.com (engelsk). Besøkt 25. mars 2019. 
  7. ^ «Tingen Fra En Annen Verden». www.filmfront.no. Besøkt 25. mars 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]