Tingen fra en annen verden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tingen fra en annen verden
orig. John Carpenter's The Thing
Generell informasjon
SjangerScience fiction / Grøsser
Prod.landUSA
Utgivelsesår1982
Lengde1 t. 49 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense18 (Norge)
Bak kamera
RegissørJohn Carpenter
ManusforfatterBill Lancaster
ProdusentDavid Foster
Lawrence Turman
Wilbur Stark
Stuart Cohen
KomponistEnnio Morricone
John Carpenter (ukreditert)
SjeffotografDean Cundey
KlippTodd C. Ramsay
Foran kamera
MedvirkendeKurt Russell
Wilford Brimley
Keith David
T. K. Carter
Donald Moffat
Annen informasjon
DistributørUniversal Pictures
Premiere(r)
  • 25. juni 1982 (1982-06-25) (USA)
  • 21. januar 1983 (1983-01-21) (Norge)
Eksterne lenker

Tingen fra en annen verden (originaltittel: The Thing) er en amerikansk science fiction-grøsser fra 1982 regissert av John Carpenter. Filmen handler om en amerikansk forskerstasjon på Antarktis som blir infiltrert av en fremmed livsform. Livsformen kommer fra verdensrommet og tar i tur og orden over identiteten til basens innbyggere. Hovedrollen spilles av Kurt Russell. Manus er basert på John W. Campbells kortroman Who Goes There? fra 1938. Den ble overført til spillefilm allerede i 1951.

I 2011 kom oppfølgeren The Thing, en såkalt prequel der handlingen er lagt til tiden like før hendelsene ved den amerikanske basen.

Handling[rediger | rediger kilde]

En amerikansk ekspedisjon er i Antarktis for å samle vitenskapelig data. De kjedelige rutinepregede dagene blir brutt da en hund kommer løpende inn til leiren. I hælene har hunden hatt to nordmenn i helikopter som forgjeves har forsøkt å skyte den. De lander i leiren og forsøker og fremføre et alvorlig budskap, men engelsken er dårlig. I frustrasjon begynner en av de å skyte mot hunden, men ender bare med å skade en av amerikanerne. En av amerikanerne skyter tilbake og dreper den ene nordmannen, mens den andre omkommer da han mister en håndgranat snøen.

Nåe roen har lagt seg settes hunden sammen med de andre hundene ved basen. Men i løpet av natten gjennomgår den en bisarr forvandling og ender opp som et grotesk vesen med tentakler. De andre hundene er i desperasjon og omsider går alarmen på hele basen. Enkelte begynner fånyttes å skyte på vesenet. Omsider klarer de å tilintetgjøre det med flammekaster.

Neste dag organiserer R.J. MacReady et team som reiser for å undersøke hva som egentlig har skjedd på den norske basen. Til sitt store sjokk oppdager de at hele basen er utryddet. De finner noen videokassetter som de ta med seg tilbake til basen og på den ser de at nordmennene har avdekket et avansert fartøy som har ligget dypt i isen, sannsynligvis i tusenvis av år. De tror at et vesen ombord har ligget i en slags dvale og har blitt sluppet løs da de gravde skipet frem.

På basen skjer et nytt dødsfall. En av mennene viser seg å ha blitt infisert av vesenet via hunden. Vedkommende oppdages og tilintetgjøres med ild i den er i ferd med å muteres.

Etterhvert blir det nokså opplagt at organismen har hatt god anledning til å infisere flere av menneskene på basen. Noen av dem er derfor ikke lenger menneskelige, men perfekte imitasjoner. Og hvis "tingen" skulle unnslippe isødet i Antarktis, ville den på få år kunne absorbere og overta alt liv på jorden. Paranoiaen setter inn blant basens medlemmer og flere får vanskeligheter med å stole på de andre. De må prøve å finne en test som lar dem fastslå hvem av dem som fortsatt er mennesker. Men å avsløre en "ting" er i seg selv livsfarlig siden de som blir oppdaget ofte går igjennom en rasende serie av heslige mutasjoner og får superstyrke. Disse monstrene går løs på menneskene og tar alltid noen med seg i døden før de bli brent og uskadeliggjort.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Tingen ble godt mottatt av filmanmelderne og har fått 84 % på Rotten Tomatoes.[1] Den amerikanske filmkritikeren Roger Ebert gav den 2,5 av 4 stjerner.[2]

Dagsavisen og VG gav den terningkast fire. CINERAMA gav DVD-utgaven terningkast seks.[3]

Filmen ble en ingen stor publikumsuksess i USA hvor den kun innbragte 19 millioner dollar i 1982.[4]

I rollene[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «The Thing (1982)». Rotten Tomatoes (engelsk). Besøkt 25. mars 2019. 
  2. ^ Ebert, Roger. «The Thing Movie Review & Film Summary (1982) | Roger Ebert». www.rogerebert.com (engelsk). Besøkt 25. mars 2019. 
  3. ^ «Tingen Fra En Annen Verden». www.filmfront.no. Besøkt 25. mars 2019. 
  4. ^ «The Thing (1982) (1982) - Box Office Mojo». www.boxofficemojo.com. Besøkt 25. mars 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]