In the Mouth of Madness

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
In the Mouth of Madness
Generell informasjon
SjangerGrøsser
Utgivelsesår1994
Prod.landUSA
Lengde95 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiJohn Carpenter
ProdusentSandy King
ManusforfatterMichael De Luca
MusikkJohn Carpenter
Jim Lang
SjeffotografGary B. Kibbe
KlippEdward A. Warschilka
Foran kamera
MedvirkendeSam Neill
Julie Carmen
Jürgen Prochnow
David Warner
Charlton Heston
Annen informasjon
Budsjett$14 millioner
Prod.selskapNew Line Cinema
Eksterne lenker

In the Mouth of Madness er en amerikansk thriller- og skrekkfilm fra 1994 regissert av John Carpenter. Hovedrollen spilles av Sam Neill, mens andre sentrale roller spilles av Julie Carmen, Jürgen Prochnow, Charlton Heston og David Warner. Filmen handler om spesialetterforskeren John Trent (Sam Neill) som blir hyret av en forlegger for å finne den populær skrekkforfatter Sutter Cane (Jürgen Prochnow) som har forsvunnet på mystisk vis. Trent leser Canes siste bokutgivelse for å finne ut mer om ham, men i likhet med en rekke av Canes lesere blir også Trent trukket inn i en verden der grensen mellom fakta og fiksjon er flytende.

Dette er den tredje filmen i Carpenters såkalte «Apocalypse Trilogy» som omhandler verdens undergang. Filmene har ikke noe med hverandre å gjøre utenom det temaet, så det er ikke noe rekkefølge i dem. De andre to filmene i trilogien er Tingen og Prince of Darkness.

Filmen fikk lunken mottakelse av de amerikanske anmelderne og ble heller ingen publikumssuksess.

John Carpenter ble belønnet med kritikerprisen ved den portugisiske filmfestivalen Fantasporto for regien.

Filmen ble ikke satt opp på norske kinoer, men ble utgitt på video i 1995/96.

Handling[rediger | rediger kilde]

Midt i en uspesifisert katastrofe besøker Dr. Wrenn en pasient, John Trent, ved et psykiatrisk sykehus, og Trent forteller historien sin: Trent spiser lunsj sammen med en kollega, eier for et forsikringsselskap, som ber Trent om å etterforske et krav fra det New York-baserte Arcane Publishing. I løpet av samtalen deres blir Trent angrepet av en mann med øks som spør om han leser "Sutter Cane" men blir skutt av en politibetjent før han kan skade Trent. Mannen var Canes agent, som ble sinnssyk og drepte familien sin etter å ha lest en av Canes bøker.

Trent møter Arcane Publishing-direktør, Jackson Harglow, som gir ham i jobb å undersøke forsvinningen til den populære skrekkbok-forfatteren, Sutter Cane, og få tak i manuskript fra Canes siste roman. Han møter Canes redaktør, Linda Styles, som forklarer at Canes historier kan forårsake desorientering, hukommelsestap og paranoia hos lesere. Trent er skeptisk, overbevist om at forsvinningen er et reklame-stunt. Trent og Linda reiser til en liten by som ble brukt i mange av bøkene hans, og møter mennesker og landemerker som er beskrevet som fiktive i Canes romaner.

Linda innrømmer til Trent at Arcane Publishing sin påstand var et stunt for å markedsføre Canes bøker, men tidsforvrengning og nøyaktig kopi av boken hans var ikke en del av planen. Linda går inn i en kirke for å konfrontere Cane, som utsetter henne for sin siste roman, "In the Mouth of Madness" som gjør henne sinnssyk. Linda begynner å omfavne og kysse Cane lidenskapelig. En mann nærmer seg Trent i en pub og advarer ham om å reise sin vei, og begår deretter selvmord. Trent forsøker å kjøre vekk fra området, men blir flere ganger teleportert tilbake til sentrum av byen. Etter å ha krasjet bilen, våkner Trent inne i kirken sammen med Linda, og Cane forteller hva som egentlig foregår.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

I rollene[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Nett-TV[rediger | rediger kilde]