Halloween (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Halloween – Natten da morderen kom
orig. Halloween
Generell informasjon
Prod.landAmerikansk
Lengde91 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiJohn Carpenter
ProdusentDebra Hill
Manusforfatter
MusikkJohn Carpenter
SjeffotografDean Cundey
Klipp
Foran kamera
Medvirkende
Annen informasjon
Totalomsetning70 millioner dollar
Prod.selskap
DistributørCompass International
Premiere
  • 25. oktober 1978 (1978-10-25) (USA)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Halloween (norsk tittel Halloween – Natten da morderen kom) er en amerikansk skrekkfilm som ble regissert av John Carpenter og kom ut i 1978.

Filmen har Donald Pleasence, Jamie Lee Curtis, Nick Castle, Nancy Loomis og Brian Andrews i hovedrollene. Filmen har inspirert til flere etterfølgere. Filmens handling baserer seg på rollefiguren Michael Myers' flukt fra et psykiatrisk sykehus, hans drap av tenåringer og Dr. Loomis' forsøk på å spore opp drapsmannen og stoppe han. Ulikt mange andre slasher-filmer, har Halloween lite blod og vold.

Den har fått flere oppfølgere. Halloween II ble publisert i 1981, og Halloween III: Season of the Witch kom ut i 1982. I 2007 kom en nyinnspilling.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen begynner i den fiktive byen, Haddonfield, Illinois, med at vi ser gjennom en mystisk skikkelses øyne. Skikkelsen sniker seg inn i familien Myers sitt hjem, der han tar på seg en klovnemaske og bruker en kjøkkenkniv til å drepe 17 år gamle Judith. Når Judith sine foreldre kommer hjem finner de den 6 år gamle broren hennes, Michael Myers stående utenfor huset med en blodig kniv ikledd en klovnemaske. 15 år senere rømmer Michael som voksen fra mentalsykehuset, Smiths Grove som han tidligere ble lagt inn ved. Han stjeler så masse utstyr til sin terror-ferd, inkludert en kjeledress fra en drept mekaniker.

Imellomtiden prøver legen til Micahel, Sam Loomis, å spore opp Michael med hjelp av Sheriff Brackett. Unge Laurie Strode, blir iakttatt av en mystisk person utenfor skolen hennes. På hjemveien blir hun også sett på av den samme skikkelsen. Det er halloween og Laurie skal være barnevakt. Fort blir vennene hennes drept av skikkelsen som med en selvfølge er Michael. Det første offeret blir Annie Brackett, datteren til sherriffen, som får strupen skåret over. Så er det Lynda Van Der Klok og hennes kjæreste Bob. Bob blir spiddet med en kniv, og Lynda blir kvalt. Laurie oppdager dette gjennom en telefon-samtale. Hun oppdager likene, og forslker å rømme fra Michael. Hun prøver også å drepe han. Etter mange forsøk blir hun nesten kvalt av Myers, men Loomis kommer inn og skyter han ned fra en balkong. Myers ser ut til å være død, men når Loomis ser ned er liket borte. Filmen slutter så med at Laurie gråter, og vi ser klipp av åsteder der terroren har tatt sted samt Michael sin pusting i bakgrunnen.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Michael Myers går kledd i en mørk, skitten kjeledress som han tar fra et av sine ofre under rømningsferden. Han går også med en mørkthåret hvit maske, som han stjal fra en butikk. I nyinnspillingen gjemmer han masken under gulvet i det gamle huset sitt.

Masken til Michael Myers, var opprinnelig en Star Trek-maske (Captain Kirk). Den ble spraymalt hvit, og øyehullene ble kuttet større, samt at kinnskjegget ble revet av. Det var også planer om at han skulle bruke en klovnemaske (Emmet Kelly) i filmen, men valget falt på den hvitmalte Kirk-masken.

Michael Myers dreper stort sett sine ofre med en stor kjøkkenkniv av merket Lamson.

Ettertid[rediger | rediger kilde]

Filmen Halloween har hatt mange etterfølgere. En nyinnspilling ble laget i 2007, regissert av rockeren Rob Zombie. Han regisserte også nyinnspillingen av den andre filmen i 2009, selv om bare en liten del av filmen faktisk har samme handling som den originale. I 2018 kom den ellevte Halloween-filmen, igjen med Jamie Lee Curtis i hovedrollen, og der handlingen er en direkte fortsettelse av handlingen i den første filmen.[1] Halloween-filmene har inspirert utallige skrekkfilmer opp gjennom årene. Den mest kjente er Fredag den 13de-serien fra 1980–2009.

Det amerikanske filminstituttet (AFI) har kåret Halloween til tidenes 68. beste spenningsfilm fra USA.[2]

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Pangstart på hjemmemarkedet for Halloween anno 2018». Kinomagasinet. 22. oktober 2018. Besøkt 5. november 2018. 
  2. ^ «AFI'S 100 YEARS...100 THRILLS». Det amerikanske filminstituttet. Besøkt 22. mai 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]