Assault on Precinct 13

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For 2005-versjonen av denne filmen se Assault on Precinct 13 (2005)
Assault on Precinct 13
Generell informasjon
SjangerActionthriller
Utgivelsesår1976
Prod.landUSA
Lengde91 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense18 (1978) (Norge)
Bak kamera
RegiJohn Carpenter
ProdusentJ.S. Kaplan
ManusforfatterJohn Carpenter
MusikkJohn Carpenter
SjeffotografDouglas Knapp
KlippJohn Carpenter
Foran kamera
MedvirkendeAustin Stoker
Darwin Joston
Annen informasjon
Budsjett$100 000 (estimat)
Prod.selskapThe C K K Corporation
Premiere5. november 1976 (USA)
2. november 1979 (Norge)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Assault on Precinct 13 er en amerikansk action-thriller fra 1976 regissert av John Carpenter. Hovedrollene spilles av Austin Stoker og Darwin Joston.

Handling[rediger | rediger kilde]

Handlinga foregår i Los Angeles, rundt en liten politistasjon som er i ferd med å nedlegges. En kveld kommer det løpende inn i sjokkskadet mann som har vært vitne til at hans datter ble drept av en gategjeng. Gjengen forfølger ham og snart samler de seg rundt politistasjonen og kapper strøm og telefonforbindelse før de går til angrep. De få som er igjen blir utsatt for en beleiring der anngriperne bruker alle metoder. Det hele utvikler seg til en kamp på liv og død der den nyankommen politisjefen (som skulle styre politistasjonen i nedlegingsfasen) må vise en handlekraft han ikke hadde drømt om. Handlekraft både overfor anngriperne og de i bygningen som tar til orde for å utlevere den sjokkskadede til gjengen i frykt for sitt eget liv.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Carpenter har uttalt at han var inspirert av westernfilmen Rio Bravo og grøsseren Night of the living dead da han lagde filmen.

Det ble i 1976 utgitt en sountrack av filmen der alle låtene var komponert og fremført av Carpenter.

I 2005 lagde Jean-François Richet en remake av denne filmen: Assault on Precinct 13 (2005).

Kritikerne[rediger | rediger kilde]

Filmen fikk blandet mottakelse i USA og ble ikke en stor kassasuksess da den ble lansert i 1976. Året etter ble den vist på London filmfestival til stor suksess og fikk ros fra kritikerne. Den rosende omtalen førte til at filmen ble en stor kommersiell suksess i Europa. Denne suksessen gjorde at filmen også fikk en renessanse i USA. Filmen er i dag ansett som en av Carpenters beste filmer og har (per september 2008) fått skyhøye 96% på Rotten Tomatoes.[1]

I Norge[rediger | rediger kilde]

Assault.. fikk relativt god mottakelse av de norske anmelderne. VG gav den terningkast fire og mente at Carpenter overbeviser med et godt tak både på manus og regi. De mente videre at: «Filmen er nemlig blitt ganske så spenningsmettet, bygget opp med intens stigning i handlingen». Aftenpostens anmelder beskrev den som intens i sin spenning og håndverksmessig godt laget.[2]

Den gikk på norske kinoer under tittelen Hatets natt, men ble lansert på video på begynnelsen av 1980-tallet under originaltittelen.

I rollene[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Assault on Precinct 13». Rotten Tomatoes. Besøkt 30. mai 2008. 
  2. ^ «Kino». VG. 6. november 1979. Besøkt 25. mars 2009. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]