John Baptist Liu Jingshan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
John Baptist Liu Jingshan
Født24. okt. 1913[1]Rediger på Wikidata
Mongolia
Død4. feb. 2013Rediger på Wikidata (99 år)
Yinchuan
BeskjeftigelseKatolsk prest (1942–), katolsk biskop (1993–) Rediger på Wikidata
Embete
  • Biskop (1992–2009) Rediger på Wikidata
NasjonalitetKina

John Baptist Liu Jingshan (kinesisk: 劉靜山, født 24. oktober 1912 nær Dengkou, et sted som er blitt del av den autonome region Indre Mongolia i Kina, død 4. februar 2013 i Yinchuan[2]) var en katolsk biskop i bispedømmet Yinchuan i den autonome regionen Ningxia Hui i Folkerepublikken Kina.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han ble presteviet i 1942 av erkebiskop Louis Morel av Suiyuan etter å ha fullført sine prestestudier ved seminaret i Datong i provinsen Shaanxi. Han ble så rektor ved et juniorseminar i Sanshenggong i Indre Mongolia. I 1947 ble han flyttet til Yinchuan og ble rektor for seminaret der.

I 1951 ble han fengslet på grunn av «Marialegion-affæren»; den katolske lekorganisasjonen Marialegionen ble stemplet av kommunistene som kontrarevolusjonær. Han ble overført til en laogai i 1966, ved kulturrevolusjonens utbrudd.

I 1970 ble han løslatt, men beordret til å bo i sin hjemlige landsby, der han måtte livnære seg som bonde. I 1980 ble det mulig for ham å arbeide for kirken i Dengkou.

Biskop[rediger | rediger kilde]

Etter nesten 20 år i fengsel eller under strenge restriksjoner kunne han i 1983 begynne å virke i Yinchuan, hovedstaden av Ningxia Hui, der han ble bispeviet den 1. august 1993. Han ble utnevnt lokalt med regjeringskontroll, uten pavelig mandat, men har senere bedt om og blitt innvilget pavelig legitimasjon.

I «den åpne kirke» kalles bispedømmet for Ningxia; det ble opprettet 1. juli 1993, med John Baptist Liu Jingshan som sin første biskop, ved at områdets bispedømmegrenser ble tilpasset de politiske grenser noe som innbar deling av forgjengerbispedømmet i to; det ene med sitt område likt den autonome region Ningxia Hui (opprettet 1958, og Bameng/Bayan Nur Meng (som Vatikanet regner som det gamle bispedømme Ningsia/Ninxia opprettet i 1946) det andre med territorium i den vestlige del av den autonome regionen Indre Mongolia. I tillegg fikk det nye Ningxia-bispedømmet overført de deler av Shanxi-bispedømmet Yan'an som lå i Ningxia Hui.

Biskop Liu har engasjert seg mot ørkenspredningen i området, som han har påpekt delvis skyldes at folk fjerner en del av det erosjonshemmende plantelivet som har vært med på å bremse Tenggerørkenens inntrengen i det vestlige Ningxia Hui. Det dreide seg ifølge biskopen om illegal masseplukking av facai 发菜 (blågrønnbakterien, Nostoc flagelliforme) som er en matingrediens som innbringer meget ved salg. Lokalt er det lite etterspørsel, men ingrediensen er populær blant annet i Sør-Kina.

Likeledes innebærer masseinnsamling av gancao (lakrisrot) og mahuangcao (kinesisk efedraplante), som er vanlige ingredienser i tradisjonell kinesisk medisin, et problem, og biskopen har oppfordret de katolske bønder som eventuelt driver på med ulovlig oppgraving av slike røtter og planter om å stanse med det, og i stedet nøye seg med bærekraftig dyrking.

I 2007 kunne han bispevie Joseph Li Jing til sin egen koadjutor-biskop av Yinchuan.

Ningxia er et lite bispedømme med om lag 10 000 katolikker og 11 prester (2007). Alle prester og de fleste nonner i bispedømmet stammer enten fra Shaanxi eller Indre Mongolia. Antallet katolikker hadde da fordoblet seg på 15 år.

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Catholic-Hierarchy.org, katolsk hierarki ID liujings, www.catholic-hierarchy.org, besøkt 26. juni 2020[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Obituary
  3. ^ liujings, lest 24. november 2021

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]