Jean-Louis Tauran

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jean-Louis Tauran
Jean-Louis Tauran Vienna 20121126 (cropped).jpg
Født5. april 1943[1]
BordeauxRediger på Wikidata
Død5. juli 2018[2][3][4][5]Rediger på Wikidata (75 år)
HartfordRediger på Wikidata
Gravlagt Sant'Apollinare alle Terme Neroniane-AlessandrineRediger på Wikidata
Utdannet ved Pontificia Ecclesiastica Academia, GregorianaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Bibliotekar, nuntius, arkivar, katolsk prest (1969–)[6]Rediger på Wikidata
Nasjonalitet FrankrikeRediger på Wikidata
Utmerkelser
18 oppføringer
Stort fortjenstkors med stjerne og skulderbånd av Forbundsrepublikken Tysklands fortjenstorden, storkorset av Isabella den katolskes orden, storkorsridder av Ridderordenen av den hellige grav i Jerusalem, storkors av Solordenen, Det hvite dobbeltkorsets orden, Xirka Ġieħ ir-Repubblika, storkors av Republikken Italias fortjenstorden, storoffiser av Republikken Italias fortjenstorden, Forbundsrepublikken Tysklands fortjenstorden, Malteserordenen, Ærestegnet for fortjenester, Fortjenstordenen, storkorsridder av Ridderordenen av den hellige grav i Jerusalem, storkorset av Isabella den katolskes orden, Ungarns fortjenstorden, Storfyrst Gediminas av Litauens orden, Stjerneordenen, kommandørkors med stjerne av Republikken Polens fortjenstordenRediger på Wikidata
Våpenskjold
Jean-Louis Taurans våpenskjold

Jean-Louis Tauran (født 5. april 1943 i Bordeaux i Frankrike, død 5. juli 2018 i Hartford i USA) var en av Den katolske kirkes kardinaler og virket i Den romerske kurie.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Prest[rediger | rediger kilde]

Tauran studerte til katolsk prest i Toulouse og Roma, og ble ordinert av erkebiskopen av Bourdeaux, Marius-Félix-Antoine Maziers, i september 1969. Deretter tok han doktorgraden i kirkerett i Roma, og etter noen år i sjelesorgen ble han rekruttert til det pavelige diplomatis tjeneste i 1975.

Han ble postert til de pavelige representasjoner i Den dominikanske republikk og Libanon, og var senere beskjeftiget med særlige problemstillinger knyttet til blant annet Haiti, Syria og Libanon. I 1980-årene var han også tilknyttet den stab i Vatikanet som arbeidet med KSSE-konferansen (Konferansen for sikkerhet og samarbeid i Europa).

Biskop[rediger | rediger kilde]

I 1990 ble han utnevnt til biskop og til sekretær for Statssekretariatets seksjon for relasjonene med statene, populært kjent som Vatikanets «utenriksminister».

Kardinal[rediger | rediger kilde]

I 2003 ble han kardinal, og samtidig gitt en ny kuriepost som Vatikanets bibliotekar og arkivar.

Etter paves tale/forelesning i Regensburg i 2006, som irriterte flere toneangivende muslimer og ble fulgt av drap på en biskop i Tyrkia og en nonne i Somalia, fikk kardinal Tauran som særlig oppdrag å forsøke å reparere de katolske relasjoner med den muslimske verden. I denne hensikt deltok kardinalen i en konferanss ved Al Azhar-universitetet i Kairo i februar 2008.[7] Dette førte videre til at han organiserte et av paven ønsket religiøst toppmøte i november 2008, med embedsbærer fra begge verdensreligiober med temaet «elsk Gud, elsk din neste».

Ved pavevalget 2013 var han eldste kardinaldiakon og var dermed den som forkynte valget av den nye paven Frans 13. mars 2013.

Sykdom og død[rediger | rediger kilde]

Tauran begynte å vise symptomer på Parkinsons sykdom i 2003.[8] Han undergikk behandling for sykdommen i Hartford i Connecticut da han døde 5. juli 2018.[9]

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ webdept.fiu.edu
  2. ^ AlKindi, oppført som Jean-Louis Tauran, cardinal, General Diamond Catalogue ID 30815
  3. ^ GeneaStar, GeneaStar person ID tauranjeanl
  4. ^ Autorités BnF, BNF-ID 170466409
  5. ^ Munzinger-Archiv, Munzinger IBA 00000021071, besøkt 9. oktober 2017
  6. ^ katolsk hierarki ID tauran
  7. ^ Vatikanradioen: "Cardinal Tauran Talks About the Latest Development in Christian Muslim Relations"[død lenke], 1 mars 2008
  8. ^ «Vatikanet: Kuriekardinal Jean-Louis Tauran (75) død». katolsk.no. 6. juli 2018. Besøkt 17. juli 2018. 
  9. ^ John L. Allen Jr. (6. juli 2018). «Cardinal who led opposition to US invasion of Iraq dies at 75». cruxnow.com. Besøkt 17. juli 2018. 
  10. ^ Catholic-hierarchy: btauran, lest 17. november 2020

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Jorge María Mejía 
Bibliotekar og arkivar for Den hellige romerske Kirke
Etterfølger:
 Raffaele Farina