Jean-Louis Tauran

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Jean-Louis Tauran
Jean-Louis Tauran Vienna 20121126 (cropped).jpg
Født5. april 1943 (75 år)
Bordeaux
Utdannet ved Pontificia Ecclesiastica Academia, Gregoriana
Beskjeftigelse Bibliotekar, diplomat, arkivar, katolsk prest
Nasjonalitet Frankrike
Livssyn Den romersk-katolske kirke
Utmerkelser Großes Verdienstkreuz mit Stern und Schulterband des Verdienstordens der Bundesrepublik Deutschland, storkorset av Isabella den katolskes orden, storkorsridder av Ridderordenen av Den Hellige Grav i Jerusalem, storkors av Solordenen

Coat of arms of Jean-Louis Tauran.svg

Jean-Louis Tauran (født 5. april 1943 i Bordeaux i Frankrike) er en av Den katolske kirkes kardinaler og virker i Den romerske kurie.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Prest[rediger | rediger kilde]

Jean-Louis Tauran studerte til katolsk prest i Toulouse og Roma, og ble ordinert av erkebiskopen av Bourdeaux, Marius-Félix-Antoine Maziers, i september 1969. Deretter tom kan doktorgraden i kirkerett i Roma, og etter noen år i sjelesorgen ble han rekruttert til det pavelige diplomatis tjeneste i 1975.

Han ble postert til de pavelige representasjoner i Den dominikanske republikk og Libanon, og var senere beskjeftiget med særlige problemstillinger knyttet til bl.a. Haiti, Syria og Libanon. I 1980-årene var han også tilknyttet den stab i Vatikanet som arbeidet med KSSE-konferansen (Konferansen for sikkerhet og samarbeid i Europa).

Biskop[rediger | rediger kilde]

I 1990 ble han utnevnt til biskop og til sekretær for Statssekretariatets seksjon for relasjonene med statene, populært kjent som Vatikanets «utenriksminister».

Kardinal[rediger | rediger kilde]

I 2003 ble han kardinal, og samtidig gitt en ny kuriepost som Vatikanets bibliotekar og arkivar.

Etter paves tale/forelesning i Regensburg i 2006, som irriterte flere toneangivende muslimer og ble fulgt av drap på en biskop i Tyrkia og en nonne i Somalia, fikk kardinal Tauran som særlig oppdrag å forsøke å reparere de katolske relasjoner med den muslimske verden. I denne hensikt deltok kardinalen i en konferanss ved Al Azhar-universitetet i Kairo i februar 2008.[1] Dette førte videre til at han organiserte et av paven ønsket religiøst toppmøte i november 2008, med embedsbærer fra begge verdensreligiober med temaet «elsk Gud, elsk din neste».

Ved pavevalget 2013 var han eldste kardinaldiakon og var dermed den som forkynte valget av den nye paven Frans 13. mars 2013.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Jorge María Mejía 
Bibliotekar og arkivar for Den hellige romerske Kirke
Etterfølger:
 Raffaele Farina