Jarrow

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Jarrow
Jarrow
Kapell ved Jarrow gravplass
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: South Tyneside
Admin. grevskap: Metropolitan borough
Seremon. grevskap: Tyne and Wear
Status By (town)
Befolkning 27 526 (2001)

Jarrow er en by ved elven Tyne i England. Byen tilhører distriktet South Tyneside i Tyne and Wear.

Historie[rediger | rediger kilde]

Den eldste kjente bebyggelse er et romersk fort grunnlagt i 1. århundre. Stedet ble så bebodd av angelsakserne i 5. århundre, og dagens stedsnavn er en forvanskning av deres navn, Gyrwe, som betyr «hei» eller «myr».

En kloster viet Apostelen Paulus ble opprettet i andre halvdel av det 6. århundre, som et datterkloster til klosteret viet Apostelen Peter i Wearmouth. Beda den ærverdige kom fra Wearmouth til Jarrow ca. 682, da han var ti år gammel, og tilbrakte resten av sitt liv i klosteret. Det ble regnet som et av de viktigste læresentre i Europa nord for Roma. I 794 ble klosteret det andre stedet i England som ble plyndret av vikinger, etter raidet på Lindisfarne året før. Det ble oppløst av Henrik VIII.

Jarrow forble en liten landsby i flere århundre, men vokste så raskt i de siste to-tre århundrer etter at tungindustri som gruvedrift og skipsbygging ble etablert.

Inntil begynnelsen på 1930-tallet var opptil 80 % av befolkningen ansatt hos Palmer's Shipyard; da den stengte etter å ha bygget omkring 1 000 skip utløste det en økonomisk krise i byen. I 1936 ble byen berømt etter den såkalte Jarrowmarsjen til London, en protest mot arbeidsløshet i England.

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Ruinene av klosteret er til dels bygget inn i den moderne kirken, som også er viet Paulus. I en av kirkeveggene sitter verdens eldste kjente glassmaleri, fra ca. 600. Ikke langt unna klosteret er museet «Bede's World», dedikert til Bedas liv og virke.