Hopp til innhold

Skinke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skinke
Presunto de Chaves, skinke fra Portugal

Skinke er et kjøttstykke som etter norske regler er hentet fra lår av svin.

Skinke kan tilberedes og serveres fersk, med eller uten ben, som f.eks. stekt skinkestek eller skinkerull. Den kan renskjæres, kokes og brukes som pålegg med navnet kokt skinke. Kokt skinke er en beskyttet betegnelse i Norge og kan bare brukes om produkter med skinke som råvare. Kokt skinke er Norges mest populære kjøttpålegg.

Skinke kan også konserveres på ulike måter, som røyking og speking. Spekeskinke er i så måte et kjent produkt med lange tradisjoner i mange land. Likeledes kan skinke foredles på andre måter, for eksempel marinering og kombinasjoner av metoder, som lettrøkt og kokt påleggsskinke, som ofte selges under ulike sesongnavn, som juleskinke, påskeskinke og sommerskinke med mer.

Skinke hører med til de mest eksklusive kjøttråvarene og er underlagt strenge, definerte råvarekrav. Derfor dukker det opp en rekke produkter som har liknende navn, men ikke samme høye råvarekvalitet. Eksempler på slike er såkalt familieskinke, som består av sammenpressende biter av svinekjøtt, og bogskinke, som består av renskåret svinekjøtt fra bog (forpart).

Se også[rediger | rediger kilde]