Janne Salmi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Janne Salmi
Født17. april 1969Rediger på Wikidata (51 år)
ÅboRediger på Wikidata
Ektefelle Vroni König-SalmiRediger på Wikidata
Beskjeftigelse OrienteringsløperRediger på Wikidata
Nasjonalitet FinlandRediger på Wikidata
SportOrienteringRediger på Wikidata
Klubb(er)Finland Turun Suunnistajat
Medaljeoversikt
Konkurrerte for Finland Finland
Orientering
Seire sammenlagt i Verdenscupen: 0
(én sjuendeplass)
Verdenscupseire, enkeltløp: 2
(4 pallplasseringer)
Verdensmesterskap
Gull1997 Norge GrimstadKort
Gull2001 Finland TammerforsStafett
Sølv1995 Tyskland DetmoldLang
Sølv1995 Tyskland DetmoldStafett
Sølv1997 Norge GrimstadStafett
Sølv1999 Skottland InvernessStafett
Bronse1999 Skottland InvernessKort
Nordisk mesterskap
Bronse2001 Finland S:t MichelLang
Bronse2003 Sverige FlenMellom

Janne Salmi (født 17. april 1969) er en finsk orienteringsløper som representerer den finske klubben Turun Suunnistajat. Han løp tidligere for det finske landslaget og er verdensmester i orientering.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Salmi slo gjennom i VM-sammenheng som 26-åring da han tok to medaljer i verdensmesterskapet i tyske Detmold i 1995. Det ble sølvmedalje både på langdistansen og stafetten. To år senere ble han verdensmester individuelt da han gikk helt til topps på kortdistansen i Grimstad i 1997. I samme mesterskap kom stafettsølv nummer to for finnen, ettersom finnene måtte se seg slått av Danmark. I 1999 tok Salmi Finlands og sin tredje sølvmedalje på rad i stafett i VM i skotske Inverness. Salmi løp ankeretappen for Finland ved samtlige anledninger. Finnen fikk med seg bronsemedalje på kortdistanse i tillegg til stafettsølvet. I 2001 var det VM på hjemmebane i Tammerfors. Endelig gikk det finske laget til topps og vant VM-gull i stafett med Salmi som sisteetappeløper. Det ble ikke flere medaljer for Salmi i VM-et, men han tok en sterk sjetteplass på langdistansen. Flere medaljer ble det ei heller i hans siste VM som gikk i Sveits i 2003.

Salmi vant orienteringsverdens største klubbstafett, Jukola, hele tre ganger med sin klubb Turun Suunnistajat. Hans viktige bidrag til seirene i 1994, 1996 og 2001 har gjort ham til en legende i klubben. Kun tolv herrer har flere seire i Jukola-historien enn Salmi.

Personlig[rediger | rediger kilde]

Janne Salmi er gift med den sveitsiske orienteringsløperen og verdensmesteren Vroni König-Salmi. De har fire barn sammen.[trenger referanse]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]