Start-avtalene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

START-avtalene (eng: Strategic Arms Reduction Treaty) er tre avtaler om atomvåpenreduskjon inngått mellom Sovjetunionen, senere Russland, og USA.

START I-avtalen[rediger | rediger kilde]

START I-avtalen ble underskrevet 31. juli 1991 mellom USAs president George H.W. Bush og Sovjetunionens leder Mikhail Gorbatsjov.

Avtalen tok mer enn 9 år å forhandle frem, den reduserte hver av partene sine strategiske atomvåpen med mer enn 35 % over 7 år. Sovjetunionen sine landbaserte ballistiske raketter vil redusert med 50 %. Det er den første store våpenreduksjonsavtalen mellom USA og Sovjetunionen siden Salt-avtalene, signert i 1972 og 1979, som også begrenser antallet langtrekkende atomvåpen. START I-avtalen gikk også lenger, med å forplikte supermaktene til å redusere ned deres arsenal av atom-raketter og bombefly, enn å bare begrense seg til å hindre videre ekspansjon.

START II-avtalen[rediger | rediger kilde]

START II-avtalen ble underskrevet 3. januar 1993 mellom Russlands president Boris Jeltsin og USAs president George H.W. Bush. Avtalen ble ratifisert av den amerikanske kongressen i 1996 og av det russiske parlamentet i 2000.

START II-avtalen inneholdt en avtale om å skrape ytterligere 3000-3500 atomstridshoder, den største reduksjonen i atomvåpen noensinne. I tillegg vil sjøbaserte atomvåpen bli redusert til 1750 (for hver av partene) og alle atomvåpen med flere atomstridshoder vil bli fjernet.

Som en del av avtalen overførte Belarus, Ukraina og Kasakhstan alle sine atomstridshoder på sine territorium til Russland, og rakettene ble etterpå ødelagte.

I 1997 ble den amerikanske presidenten Bill Clinton og Russlands president Boris Jeltsin enige om å utvide START II-avtalens deadline til 2007, samt å begynne forhandlinger på en START III-avtale for fremtidige reduksjoner.

Moskva-avtalen[rediger | rediger kilde]

I 2002 ble START I- og START II-avtalene erstattet av en avtale som ble signert av begge partene 24. mai 2002. USAs president George W. Bush og Russlands president Vladimir Putin signerte da SORT-avtalen (eng: the Strategic Offensive Reductions Treaty), bedre kjent som Moskva-avtalen. Avtalens mål er en reduksjon av atomstridshoder innen 2012 på hver side, fra mellom 6000 og 7000 ned til mellom 1700 og 2200 atomstridshoder. Start II-avtalens innhold om å ødelegge måter å levere atomvåpen på, som bombefly, undervannsbåter og andre ramper, ble ikke berørt i Moskva-avtalen.

START III-avtalen[rediger | rediger kilde]

START III hadde som mål å redusere antallet atomvåpen på hver side til mellom 2000 og 2500. Det ville medført en 30-45 % reduksjon fra antallene i START II. Avtalen skulle etter planen innføres innen desember 2007, og ville inkludert bl.a. avtaler og metoder å kontrollere ødeleggingen av atomstridshoder. Avtalen ble imidlertid aldri signert.

New START[rediger | rediger kilde]

Presidentene Barack Obama og Dmitrij Medvedev underskrev avtalen New START 8. april 2010 so gjeldt fram til 5. februar 2021.[1] Den 27. januar 2021 ble det kjent at USA og Russland er enige om forlengelse for fem år av START-avtalen. Avtalen begrenser tallet på stridshoder med kjernefysisk ladning til 1550 og antall missiler og fly til 700, i hvert av landene.[2]

Gjennomføringen av START-avtalene[rediger | rediger kilde]

Reell gjennomføring av de to første avtalene begynte ikke før desember 1994, og målene i START I-avtalen ble ikke nådd før i 2001.

Referanser[rediger | rediger kilde]