Jørg Lian

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jørg Lian
CaptLianWarCross2011front.jpg
Født1968Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse ArmésoldatRediger på Wikidata
Utdannet ved Krigsskolen[1]Rediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser KrigskorsetRediger på Wikidata
VåpenartHæren
Militær gradSersjantmajor
Deltok iKrigen i Afghanistan
Lian ble i 2011 tildelt Krigskorset med sverd, Norges fremste utmerkelse

Jørg Lian (født 1968) er en norsk soldat i Hæren. Han er sersjantmajor og tjenestegjør som Forsvarets logistikkorganisasjons sjefssersjant.

Han ble i 2011 tildelt Krigskorset med sverd «for å ha utvist særlig fremragende tapperhet og ledelse under internasjonale operasjoner i Afghanistan i 2009.»[2][3]

Karriere[rediger | rediger kilde]

Lian startet i 1987 sin karriere i Forsvaret. Han har tjenestegjort i en rekke avdelinger, blant annet Artilleribataljonen, 2. bataljon og Telemark bataljon. I perioden 2000-2014 arbeidet han som spesialist på eksplosivrydding i Forsvarets spesialkommando/Hærens jegerkommando (FSK/HJK). Han har hatt tjeneste i Afghanistan i fem perioder, først i 2002 og deretter i 2007, 2008, 2009 og 2012. Flere av periodene gikk over 2 eller flere kontingenter. Han har også tjenestegjort i Libanon, Kosovo og Irak, samt bidratt med operativ støtte i Bosnia og FYROM.

Lian startet som den første sjefssersjanten for Forsvarets kompetansesenter for logistikk og operativ støtte (FKL) i 2015. 1. januar 2019 ble han tilsatt i den nyopprettede stillingen som sjefssersjant for Nasjonalt logistikkoperasjonssenter (NLOGS). Hovedoppgaven var å være sjefssersjant for hele Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO), stillingen ble derfor raskt omgjort til sjefssersjant FLO. I 2018 ble han og sersjantmajor Øystein Mjelle de to første fra Norge til å fullføre US Army Sergeants Major Academy (USASMA). Lian tjenestegjorde i Irak fra august 2020 til mars 2021, hvor han og en fransk offiser dannet Command team-et til den helt nyopprettede Military Advisor Group - Joint Operation Command Advisor Team (MAG JOCAT), en multinasjonal styrke med rådgivere som bistod det operative hovedkvarteret i Irak. Med dette ble Lian den første norske sjefssersjant med Sersjantmajor grad til å inneha en slik toppstilling i internasjonale operasjoner.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Han ble i en seremoni på Akershus festning 8. mai 2011 tildelt Krigskorset med sverd «for å ha utvist særlig fremragende tapperhet og ledelse under internasjonale operasjoner i Afghanistan i 2009.»[4] Under samme seremoni ble også Trond André Bolle (post mortem) og Eirik Johan Kristoffersen tildelt medaljen. Disse tre ble de første som mottok Krigskorset for tjeneste etter andre verdenskrig.

Lian har også mottatt Navy Presidential Unit Citation. Han var blant de 50 soldatene fra Forsvarets spesialkommando/Hærens jegerkommando som sammen med 28 marinejegere mottok denne 8. februar 2005 på bakgrunn av Forsvarets spesialkommandos innsats under «Operation Enduring Freedom» i Afghanistan.[5] De norske soldatene var en del av den multinasjonale styrken Styrke K-Bar. Åtte land deltok med mannskap i operasjonen.[6] Enhetene ble hedret for sin innsats i perioden fra oktober 2001 til mars 2002. Utmerkelsen ble tildelt på bakgrunn av fellesstyrkens: «Enestående mot, taktisk dyktighet og evne til operativ utførelse».[7]

Lian mottok US Army Commendation Medal for sin innsats i MAG JOCAT.

I tillegg til de tre ovennevnte utmerkelsene har Lian mottatt Forsvarsmedaljen med stjerne, Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner med to stjerner, Forsvarets operasjonsmedalje for Afghanistan med romertall Ⅸ, Forsvarets operasjonsmedalje for Irak med romertall Ⅱ, Hærens vernedyktighetsmedalje med tre stjerner, FN-medaljen for UNIFIL med 3-tall, NATO-medaljene for Kosovo og for ISAF med 3-tall, Forsvarets medalje for skyting og Forsvarets medalje for feltsport.

Utmerkelser
Krigskorset med sverd stripe.svg
Krigskorset med sverd
Forsvarsmedaljen med 1 stjerne stripe.svg
Forsvarsmedaljen med stjerne
Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner med 2 stjerner stripe.svg
Forsvarets INTOPS-medalje med to stjerner
Forsvarets operasjonsmedalje Afghanistan stripe.svg
Forsvarets operasjonsmedalje Afghanistan Ⅸ
Forsvarets operasjonsmedalje Irak stripe.svg
Forsvarets operasjonsmedalje Irak Ⅱ
Vernedyktighetsmedaljen Hæren med 3 stjerner.svg
Hærens vernedyktighets-medalje med tre stjerner
UNIFIL ribbon bar III.svg
FN-medaljen (UNIFIL)
med 3-tall
NATO-medaljen KFOR.svg
NATO-medaljen (Kosovo)
NATO-medaljen ISAF.svg
NATO-medaljen (ISAF) med 3-tall
Army Commendation Medal ribbon.svg
Army Commendation Medal
Ferdighetsmerke skyting ny.png
Forsvarets medalje for skyting
Ferdighetsmerke feltsport ny.png
Forsvarets medalje for feltsport
United States Navy Presidential Unit Citation ribbon.svg
US Navy Presidential Unit Citation

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ core.ac.uk[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Offisielt fra statsråd 8. april 2011, regjeringen.no, besøkt 8. april 2011.
  3. ^ «Spesialstyrke-sjef får krigskorset», VG-nett, 8. april 2011.
  4. ^ «Delte ut tre krigskors»[død lenke], Lofot-Tidende, 8. mai 2011.
  5. ^ Atle M. Skjærstad: «Ødelegge og nøytralisere», Bergens Tidende, 17. februar 2005, s. 11.
  6. ^ (en)«Enduring Freedom Task Force Earns Presidential Unit Citation», Naval Special Warfare Command Public Affairs, publisert 8. desember 2004. Besøkt 13. juni 2011.
  7. ^ Tom Bakkeli: «Æret av Bush. - Norske spesialstyrker til Afghanistan igjen», VG, 21. februar 2005, s. 15.