Artilleribataljonen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Artilleribataljonen
Artbnlogo.JPG
Basisdata
Motto: Gjør rett, frykt ingen
Land: Norge
Overordnet enhet: Brigade Nord
Type: Bataljon
Størrelse: Ca. 165 ansatte og 380 soldater
Hovedkvarter: Setermoen leir
Artilleribataljonen
Operativt oppdrag:
Oppdrag:
 • Utdanne soldater og mannskaper til Brigade Nord.
 • Ildstøtte til landoperasjoner: Artilleri, Flystøtte, BK (bombekaster)
 • Samvirke med andre avdelinger innen brigaden.
 • Taktiske Psykologiske operasjoner.
 • Nasjonal beredskap for krisehåndtering
 • Levere enkelt offiserer, elementer og avdelinger til operasjoner i utlandet.
Rolle: Artilleri
Norsk ildledervogn av typen NM-201
M109A3GNM på Setermoen i Troms

Artilleribataljonen er den norske Hærens artillerikapasitet. Hovedvåpenet til bataljonen er M109A3GNM, det største våpenet i Hæren per i dag. Bataljonen består av ca. 165 ansatte og 380 soldater. Artilleribataljonen står til enhver tid på nasjonal beredskap til krisehåndtering, og leverer offiserer, elementer og avdelinger til operasjoner i utlandet.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

”With Artillery, war is made." – Napoleon. Ordet ”artilleri” har sin opprinnelse fra middelalderen. Ordet kommer sannsynligvis fra det gamle franske ordet ”atillier”, som betyr å arrangere/ordne, samt ”attillement”, som betyr apparat eller utstyr. Ca. 1268 var en ”artillier” en konstruktør av krigsmaskiner. Historisk sett er artilleri et maskineri for å kaste prosjektiler, slik som beleiringsmaskiner og kanoner. I moderne militær sammenheng betyr det også våpenarten som består av soldater oppsatt med slike våpen. Artilleriet er fra gammelt av flinke til å ta vare på egen historie og tradisjoner. Blant annet symboler som skytshelgenen St. Barbara og merket med krysslagte kanonrør. St. Barbara blir feiret verden rundt 4. desember, og med intet unntak også i Norge. Merket symboliserer gjennom tordenkilen en bataljon som er innsatsklar og har evne til å reagere raskt. Kombinasjonen av ild (våpenvirkning) og lyn (hurtighet) gir inntrykk av en rask reaksjon med en rask styrke. Knyttet neve oppfattes som klar til kamp og til å slå til. Når neven er pansret, symboliserer dette militær styrke og makt.

Hele merket symboliserer et stolt og meget tradisjonsrikt våpen. Krysslagte kanonrør er her i landet kjent tilbake fra 1764 og inngikk som kvartermerke til ”Det Kgl. Artillerie Corps”. Bruken av dette symbol som tegn for artilleriavdelinger har europeiske tradisjoner fra 1600-tallet og frem til i dag. Det regimentet som man regner med nedstammer fra Artillerikorpset i Holsten, hadde således et merke med et kanonrør og tre løver (nedlagt i 1982).

Også tordenkilen i merket har sin historie tilbake til de eldste tider. Bakgrunn og opprinnelse går tilbake til gammel gudelære og mytologi. Lynet var det opprinnelige og sterkeste ildvåpen. Det var Jupiter (Zevs – gudenes konge) med en tordenkile i høyre hånd. Tordenkilen brukte han som et våpen til å kaste etter sine motstandere. Fargene som nyttes, karmosinrød og gul, har vært nyttet som artilleriets farger tilbake til Napoleons tid. Bataljonens kjøretøyer og kanoner har tilbake fra Tysklandsbrigadens tid hatt kvadratiske, taktiske merker i disse fargene.

Kjerneverdier – filosofi[rediger | rediger kilde]

”Gjør rett, Frykt ingen”, lyder bataljonens motto. Med dette synet som bakgrunn utdannes i underkant av 400 soldater i de respektive batterier hvert år. Opprinnelsen er noe usikker, men første gang man hører det i forbindelse med artilleriet, er det som et sitat fra keiser Napoleon, som var utdannet artillerist. Han sa følgende i en av sine taler til sine troppeførere: ”Gjør som artilleristene – gjør rett, frykt ingen”.

Organisasjon[rediger | rediger kilde]

Bataljonen består av fem batterier og bataljonsstaben.

 • Bataljonsstab ( Bataljonssjef oberstløytnant Ole Kristian Karlsen)
 • Batteri Olga
 • Batteri Nils
 • Batteri Petter også kjent som Piraya (Rena leir)
 • Stabsbatteriet
 • Lokaliseringsbatteriet

Batteri Nils, Batteri Olga og Batteri Petter er kanonbatterier, med M109A3GNM som hovedvåpen, og stiller med tung ild. Batteri Petter betjener 81 mm bombekaster i tillegg til M109A3GNM, og er en del av Hærens hurtige reaksjonsstyrke. Lokaliseringsbatteriet består av WLS (Weapon Locating System - også kjent som ARTHUR: ARTillery HUnting Radar) som ved hjelp av radarer kan spore utgangspunktet til krumbaneild og artillerijegere som henter inn informasjon om potensielle mål, og leder tung ild fra rør-, rakett-, skipsartilleri og fly. Stabsbatteriet støtter bataljonen med blant annet ammunisjon, forsyning, reparasjon, sanitet og kommandoplass. I tillegg utdanner batteriet soldater til vakt og sikring.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]