Hopp til innhold

Det islandske kjøkken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Islandsk mat»)
Tradisjonell, islandsk torremat:
svið (smalahove),
hangikjötr (røykt lammekjøtt),
hrútspungar (værtestikler),
lifrarpylsa (leverpølse),
blóðmör (blodpudding) og
hákarl (gravet håkjerring)
servert med rúgbrauð (rugbrød) og flatbrauð (flatbrød)
Håkjerring (hákarl) som henger til tørking og gjæring ved Bjarnahöfn

Det islandske kjøkken omfatter tradisjonelle retter, eller nyere retter basert på tradisjonelle råvarer, i islandsk matkultur. Viktige deler av dette er lam, melk og fisk, det siste mye grunnet bosetningens nærhet til havet. Populære retter på Island er blant annet skyr, hangikjöt (røkt lam), kleinur, laufabrauð og bollur. Þorramatur er en tradisjonell buffet som blir servert under festivalen midtvinters kalt Þorrablót, og inneholder et utvalg kjøtt- og fiskeprodukter lagret på tradisjonelt vis, servert med rúgbrauð (mørkt rugbrød) og brennivín (en islandsk akevitt). Mye av smaken på disse tradisjonelle rettene kommer av oppbevaringsmåtene som blir brukt; sylting i gjæret myse eller saltlake, tørket og røkt.

Moderne islandske kokker legger vanligvis vekt på de tilgjengelige produktenes kvalitet fremfor tradisjonene. Derfor har mange restauranter på Island spesialisert seg innen sjømat, og i den årlige kokkekonkurransen Mat og Moro (arrangert siden 2004) lager kokker nye retter med ferske ingredienser fra Island. Kjennetegn er kvaliteten på lammekjøttet, sjømaten og (i den senere tid) skyr. Andre lokale ingredienser som har en naturlig plass hos islandske kokker, er sjø- og svømmefugler (både kjøttet og eggene), laks og ørret, krekling, blåbær, rabarbra, islandsk mose, ville matsopper, villtimian, løpstikke og tørkede alger, i tillegg til et vidt spekter av meieriprodukter.

Dyreprodukter dominerer det islandske kjøkken, og å leve som vegetarianer på Island er umulig uten å støtte seg på importerte varer. Den allmenne smak har imidlertid nærmet seg den europeiske normen, og bruk av grønnsaker har økt kraftig de seneste tiårene i takt med at fisk har minket i bruk. Ferskt lammekjøtt er derimot en tradisjonell rett som har opprettholdt sin popularitet.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]