Intet nytt fra Vestfronten (1930)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Intet nytt fra Vestfronten
orig. All Quiet on the Western Front
Filmplakat.
Generell informasjon
SjangerKrigsdrama
Utgivelsesår1930
Prod.landUSA
Lengde152 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiLewis Milestone
ProdusentCarl Laemmle jr.
Manusforfatter
Basert påIntet nytt fra Vestfronten 
av Erich Maria Remarque
MusikkDavid Broekman
SjeffotografArthur Edeson
KlippEdgar Adams
Foran kamera
Medvirkende
Prod.selskapUniversal Pictures
Premiere
  • 21. april 1930 (1930-04-21) (USA)
Eksterne lenker

Intet nytt fra Vestfronten (originaltittel: All Quiet on the Western Front) er et amerikansk krigsdrama fra 1930 basert på Erich Maria Remarques roman med samme navn. Filmen er regissert av Lewis Milestone og har blant andre Lew Ayres, Louis Wolheim, John Wray, Arnold Lucy og Ben Alexander i hovedrollene.

Intet nytt fra Vestfronten vant Oscar for beste film og beste regi. I 1990 ble filmen inkludert i Library of Congress sin filmliste National Film Registry for å være en «kulturelt, historisk og estetisk betydningsfull film».[1]

Oppfølgeren Veien tilbake, også basert på en roman av Remarques, hadde premiere i 1937 og følger soldatene i 2. kompani når de vender tilbake til det sivile liv etter krigens slutt.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Professor Kantorek holder et lidenskapelig foredrag om å verve seg til det tyske militæret og "redde fedrelandet" som han kaller det. På randen av å bli menn, blir guttene i klassen hans - blant dem Paul Bäumer - motiverte til å verve seg, men deres romantiske vrangforestillinger om å tjene landet deres, blir veldig raskt brutt under deres korte, men strenge trening under en voldelig korporal Himmelstoss. De nye soldatene reiser med tog til en kampsone, som befinner seg i kaos, med soldater overalt som ofte blir skutt mot av fienden, hestevogner som løper rundt, og langvarige perioder regn og dårlig vær. Én i gruppen blir drept før rekruttene kan nå deres nye stilling. De nye soldatene møter en enhet som består av eldre soldater, som var veldig lite imøtekommende.

De yngre soldatene oppdager at det ikke er mat tilgjengelig for øyeblikket. De har ikke spist siden frokost, men soldatene de har sluttet seg til har ikke fått mat på to dager. En av de yngre soldatene, "Kat" Katczinsky, forsøker å finne noe å spise, og han kommer tilbake med en slaktet gris som han har stjålet fra et feltkjøkken. De unge soldatene "betaler" deretter for middagen med deres rasjoner av såpe og sigaretter. I skyttergravene blir en ung soldat blindet av granatsplinter, og hysterisk løper han inn i maskingevær-ild. Etter å ha tilbrakt flere dager i en bunker under et bombardement, kommer det seg endelig unna et fiendtlig angrep. Senere ankommer korporal Himmelstoss fronten, men får umiddelbart problemer på grunn av hans dårlige rykte og elendige leder-stil.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]