Den store Ziegfeld

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Den store Ziegfeld
orig. The Great Ziegfeld
The Great Ziegfeld poster.gif
Filmplakat.
Generell informasjon
SjangerMusikaldrama
Utgivelsesår
  • 8. april 1936 (1936-04-08) (USA)
  • 4. januar 1937 (1937-01-04) (Norge)[2]
Prod.landUSA
Lengde177 min (kinoversjon)[1]
185 min (roadshow)
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegissørRobert Z. Leonard
ProdusentHunt Stromberg
ManusforfatterWilliam Anthony McGuire
MusikkArthur Lange (ukreditert)
SjeffotografOliver T. Marsh
KlippWilliam S. Gray
Foran kamera
Medvirkende
Annen informasjon
Budsjett2,183 millioner dollar[3]
Totalomsetning4 673 000 dollar[3]
Prod.selskapMetro-Goldwyn-Mayer
Eksterne lenker

Den store Ziegfeld (originaltittel: The Great Ziegfeld) er et amerikansk musikaldrama fra 1936, regissert av Robert Z. Leonard og produsert av Metro-Goldwyn-Mayer. I hovedrollene spiller William Powell, Myrna Loy og Luise Rainer. Filmen er en fiktiv hyllest til Broadway-impresarioen Florenz Ziegfeld jr. og inkluderer en filmversjon av Ziegfeld Follies-forestillingen hans. Manus er skrevet av William Anthony McGuire.

Filmen ble nominert til sju Oscar-priser, hvorav den vant tre: For beste film, beste kvinnelige hovedrolle og beste koreografi.

MGM produserte ytterligere to Ziegfeld-filmer. Blandt stjerner og kometer (1941), med James Stewart, Judy Garland, Hedy Lamarr og Lana Turner i hovedrollene, brukte noen flimklipp fra Den store Ziegfeld. I Ziegfeld Follies (1946), regissert av Vincente Minnelli, hadde Powell en liten rolle som Ziegfeld.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Sønnen til en høyt respektert musikk-professor, Florenz "Flo" Ziegfeld Jr, lengter etter å sette hans eget preg på show-bransjen. Han begynner med å promotere Eugen Sandow, "verdens sterkeste mann" ved en messe i Chicago i 1893. Han forsøker å overvinne konkurransen fra den rivaliserende Billings og hans nye populære attraksjon, magedanser Little Egypt. I San Francisco blir Ziegfeld og Sandow anklaget for svindel etter et show hvor Sandow står overfor en løve som sovner med en gang blir sluppet ut av buret sitt. Flo reiser til England, hvor han støter på Billings igjen som ler av en avis-artikkel som fordømmer Ziegfeld som en svindel.

Flo oppdager at Billings er på vei for å signere en kontrakt med den vakre franske kjendisen Anna Held. Ziegfeld lover å gi henne mer publisitet enn hun noen gang har drømt om, og at hun skal få spille sammen med USAs mest fremtredende teater-utøvere. Til å begynne med er ikke forestillingene med Anna Held ved Herald Square Theatre noen suksess. Imidlertid klarer Flo å generere publisitet ved å sende 20 liter melk til Anna hver dag for en fiktiv skjønnhetsbehandling, for deretter å nekte å betale regningen. Avis-artiklene bringer snart nysgjerrige seere til teateret hans, og Ziegfeld introduserer åtte nye skuespillere til Annas show. Flo ønsker å gifte seg med Anna, og hun samtykker i giftermålet - og viser stolt frem de nye kostbare diamantene til de andre skuespillerne.

Hans nye show, Ziegfeld Follies, en overdådig produksjon fylt med vakre kvinner og svært ekstravagante kostymer, blir også en stor suksess. Denne blir fulgt av flere versjoner av Follies-show. Ziegfeld forsøker også å lage en stjerne av Audrey Dane, som er plaget av alkoholisme. Han overbeviser også Fanny Brice om å komme fra vaudeville, og han sender ofte påkostede gaver til begge to. Dette opprører Anna, som innser at Ziegfelds verden ikke dreier seg utelukkende om henne, og hun blir misunnelig på oppmerksomheten han sender andre unge skuespillere. Hun tar ut skilsmisse. Senere er Flo nødt til å låne penger fra Billings, for tredje gang, til hans nye show.

Flo møter den rødhårete Broadway-stjernen Billie Burke og gifter seg snart med henne. Når hun hører disse nyhetene, ringer en knust Anna Flo og later som hun er glad på hans vegne. Flo og Billie får etter hvert en datter som får navnet Patricia. Ziegfelds nye show blir også en ganske stor suksess. Men etter en stund endres publikums smak, og hans opptredener får en rekke negative anmeldelser i forskjellige aviser. Men aksje-markedet krasjer fullstendig under Børskrakket i 1929. Han blir etter hvert alvorlig syk. Billings kommer på besøk, og de to mennene blir enige om å bli partnere i en ny, større produksjon av The Ziegfeld Follies. Men realiteten er at begge menn er økonomisk blakke, og Ziegfeld innser dette.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «THE GREAT ZIEGFELD (U)» (engelsk). British Board of Film Classification. 7. mai 1936. Arkivert fra originalen 5. november 2014. 
  2. ^ «Den store Ziegfeld». Dagbladet (norsk). u.d. Arkivert fra originalen 10. mars 2016. Besøkt 26. februar 2015. 
  3. ^ a b The Eddie Mannix Ledger (engelsk). Los Angeles: Margaret Herrick Library, Center for Motion Picture Study. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]