Feltkjøkken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Amerikanske intendantursoldater lager mat i et feltkjøkken i 2009.

Et feltkjøkken er et mobil anlegg for matlaging i felt. Feltkjøkken anvendes først og fremst av militære avdelinger, men også av sivilforsvar og ved store arrangementer. Formålet er å tilberede mat i områder hvor nødvendig infrastruktur mangler eller ikke kan anvendes, for eksempel på krigsskueplasser eller i katastrofeområder.

Moderne feltkjøkken kan drives såvel med faste brensler (ved) som flytende eller gassformige brensler (dieselolje, gasol, fotogen, gass). Feltkjøkken, som i sin enkleste form fortsatt kan bestå av slepekjerrer, kan også være kjøretøysbaserte eller være utformet som containerbaserte løsninger for matlagning til større avdelinger. Større feltkjøkken har vanligvis ovner, stekeplater, dampkjeler og oppvarmingssystemer samt vann- og avløpssystem.

Sverige[rediger | rediger kilde]

Svenske feltkjøkken finnes i forskjellige former, såvel som slepevogn for traktor, lastebil og beltevogn, som båret på lastebil, ofte en Scania L50 eller som containerløsninger, de sistnevnte vanligvis benyttet ved operasjoner i utlandet. En typisk forekommende bestykning for mindre feltkjøkken er, unntatt nødvendig utstyr som beredningsbord, husgeråd og lignende, komfyr 102 og lavtrykkpanne 101. Komfyren kan enten utrustes med et stekebord eller med to kjeler på 35 liter hver. Det finnes også særskilt utstyr for å lage pannekaker. Til lavtrykkpannen kobles opptil tre trykkokekjeler på 35 liter hver. Både komfyren og lavtrykkpannen kan fyres med ved eller drives med oljebrenner.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hemvärnet.se: Kokgruppen, läst 1 januari 2013