International Planned Parenthood Federation

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Grunnleggerne av IPPF avbildet i Bombay i 1952. Her ser vi blant annet Elise Ottesen-Jensen, Lady Rama Rau og Margaret Sanger.

International Planned Parenthood Federation (IPPF) er en internasjonal ikke-statlig organisasjon som ble stiftet i 1952, med sikte på å promotere seksualopplysning og reproduktiv helse. I 2017 har de 152 medlemsorganisasjoner i hele verden. Hovedkontoret er i London, England.[1]

Organisasjonen jobber for å styrke og informere om rettigheter til å bestemme over egen kropp. Det vil blant annet si å kunne bestemme om og når man vil ha barn, informasjon om og tilgang til prevensjon, og rett til trygg abort. De gjennomfører rundt 36 millioner konsultasjoner hvert år, på over 58 000 klinikker over hele verden.[2] IPPF ser på seksuelle rettigheter som en menneskerett, og seksualitet som en viktig del av det å være menneske.

Grunnlegging[rediger | rediger kilde]

Organisasjonen ble stiftet etter andre verdenskrig, da det ble rettet mer fokus på befolkningskontroll, familieplanlegging og kvinners rett til å kontrollere egen helse. En av grunnleggerne av organisasjonen var norsk-svenske Elise Ottesen-Jensen. Sammen med blant annet Lady Rama Rau, Margaret Sanger og Avabai Wadia startet de organisasjonen etter en konferanse i Bombay i 1952. Ottesen-Jensen ble selv president for organisasjonen i 1959, og det har vært en viktig del av hennes internasjonale arbeid.

Økonomi og finansiering[rediger | rediger kilde]

IPPF samarbeider med FN og WHO, og får støtte gjennom ulike stiftelser og regjeringer, i tillegg til andre ikke-statlige organisasjoner og institusjonelle og individuelle donasjoner. Det årlige budsjettet ligger på over 125 millioner dollar.

I tillegg til informasjon om reproduktiv helse og seksualopplysning støtter organisasjonen retten til selvbestemt abort. Den republikanske presidenten Ronald Reagan støttet ikke dette, og skrev i 1984 under på en avtale der de ikke skulle gi økonomisk støtte til organisasjoner som arbeidet for trygg abort og reproduktiv helse. Senest i januar 2017 skrev Donald Trump under på Mexico City - avtalen, som gjorde at organisasjonen mistet store deler av sin økonomiske støtte.

IPPF i Norge[rediger | rediger kilde]

Medlemsorganisasjonen i Norge heter Sex og Politikk, og ble dannet i 1969. Organisasjonen arbeider både innenfor Norge, men også i utviklingsland, og samarbeider med blant annet Utenriksdepartementet, Norad og UNFPA.[3] Foreningen jobber for å fremme seksuell og reproduktiv helse og rettigheter (SRHR) som blant annet innebærer retten til å bestemme over egen befruktning, rett til abort og rett til sikker og billig prevensjon. I samarbeid med RFSU og Sex og Samfunn driver de aktivt med seksualundervisning på skoler i landet, holder kurs og har gratis klinikker. [4]

Internasjonale konferanser[rediger | rediger kilde]

Fra 1950 til 1970 arrangerte IPPF mange internasjonale konferanser om Planned Parenthood rundt om i verden. IPPF er delt opp i seks ulike regioner, og hver region sendte fire representanter annethvert år til konferansen. I dag er det arrangert på mer lokalt nivå ettersom at oranisasjonen har vokst seg stor. Den første konferansen om Planned Parenthood ble holdt i Stockholm i 1946, arrangert av RFSU.[5] I 1948 ble en annen konferanse holdt i Cheltenham, England. Deretter ekspanderte bevegelsen, og opprettelsen av IPPF skjedde på den tredje internasjonale konferansen i 1952 i Bombay, India.

Her er en oversikt over konferansene og hvor de ble holdt:

 • Third International Conference on Planned Parenthood, Bombay, India (24–29 November 1952)
 • Fourth International Conference on Planned Parenthood, Stockholm, Sweden (17–22 August 1953)
 • Fifth International Conference on Planned Parenthood, Tokyo, Japan (24–29 October 1955)
 • Sixth International Conference on Planned Parenthood, New Delhi, India (14–21 February 1959)
 • Seventh International Conference on Planned Parenthood, Singapore (February 1963)
 • Eighth International Conference on Planned Parenthood, Santiago, Chile (April 1967)
 • Ninth International Conference on Planned Parenthood, Brighton, England (October 1973)

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «IPPF». IPPF (engelsk). Besøkt 8. mars 2017. 
 2. ^ «About IPPF | IPPF». IPPF (engelsk). 31. mars 2016. Arkivert fra originalen 8. mars 2017. Besøkt 8. mars 2017. 
 3. ^ «Om oss». Sex og Politikk (engelsk). Arkivert fra originalen 8. mars 2017. Besøkt 8. mars 2017. 
 4. ^ «Samarbeidspartnere». sexogpolitikk.no (engelsk). Besøkt 4. mai 2017. 
 5. ^ «RFSU:s historia». www.rfsu.se (svensk). Besøkt 8. mars 2017.