Innsbruck bispedømme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Innsbruck bispedømme
Diözese Innsbruck (tysk)
Dioecesis Oenipontanus (latin)
Innsbruck bispedømme
Domkirken St. Jakob i Innsbruck
Kirkeromersk-katolsk
Land:Østerrike Østerrike
KirkeprovinsSalzburg
Biskop:Manfred Scheuer
BispeseteInnsbruck
KatedralSt. Jakob
Sogn244
Areal10 097 km²
Innbyggere467 000,
derav 88 % katolikker
Opprettet1964
Utskilt fraBrixen
Offisielt nettsted
Statistikk
Beliggenhet på kart
Bispedømmets beliggenhet

Innsbruck bispedømme er et av Østerrikes ni katolske bispedømmer. Det omfatter størsteparten av delstaten Tirol og har sitt sete i Innsbruck.

Bispedømmets østgrense i Nord-Tirol følger av historiske årsaker elven Ziller. Zillerdalens høyre side samt distriktene Kitzbühel og Kufstein hører dermed til Salzburg erkebispedømme, som også er Innsbrucks metropolitanbispedømme.

Innsbruck bispedømme ble opprettet i 1964 av de østerrikske delene av Brixen bispedømme. Den gang omfattet bispedømmet også Vorarlberg og het Innsbruck-Feldkirch bispedømme. Vorarlberg ble skilt ut som Feldkirch bispedømme i 1968.

Fra delingen av Tirol i Nord- og Syd-Tirol og frem til 1964 utgjorde det fremtidige bispedømmet en såkalt apostolisk administrasjon som var direkte underlagt paven. Før den første verdenskrig hadde dagens bispedømme hørt til Brixen. I middelalderen (og delvis frem til 1819) var enkelte av Nord-Tirols sogn derimot underlagt bispedømmene Augsburg (Ausserfern), Chiemsee (bl.a. Brixental og St. Johann), Chur (Nauders og Paznaun) og Freising (bl.a. Brandenberg og Thiersee). Lavant og Tristach lengst syd i Øst-Tirol hadde inntil 1789 hørt til patriarkatet Aquileia (respektive Görz erkebispedømme).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]