Wettingen-Mehrerau

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Wettingen-Mehrerau territorialabbedi
Territorialabtei Wettingen-Mehrerau (tysk)
Territorialis Abbatia Beatae Mariae Virginis de Maris Stella et de Augia Majore (latin)
Kirkeromersk-katolsk
Land:Østerrikes flagg Østerrike
Kirkeprovinsimmediat
Abbed:Anselm van der Linde
BeliggenhetBregenz
Areal1 km²
Innbyggere500,
derav 86 % katolikker
Opprettet1097/1227

Wettingen-Mehrerau er et cistercienserkloster i Bregenz i den østerrikske delstaten Vorarlberg. Som territorialabbedi er den ikke underlagt noen biskop, men står direkte under paven. Abbeden er derfor medlem av Østerrikes bispekonferanse på lik linje med landets ni biskoper. Hans offisielle tittel er «abbed av Wettingen og prior av Mehrerau», og han er ansvarlig for de cisterciensiske kvinneklostrene i Sveits.

Historie[rediger | rediger kilde]

Dagens kloster ble åpnet i 1854 av cisterciensere fra Wettingen kloster på stedet der Mehrerau kloster hadde ligget tidligere. Disse to klostrene hadde inntil da hatt uavhengige historier.

Mehrerau kloster ble grunnlagt av grev Ulrik X av Bregenz rundt 1097 og var et benediktinerkloster. Det ble sekularisert av Østerrike i 1806.

Wettingen kloster ble stiftet av friherr Henrik II av Rapperswil i 1227 i den sveitsiske byen Wettingen (Aargau). Klosteret lå inntil 1803 under riksabbediet Salem. Kantonen Aargau, som var den nye eieren, sekulariserte klosteret i 1841.

Etter noen år på vandring fikk Wettingens cisterciensermunker lov av keiser Frans Josef I av Østerrike til å slå seg ned i det tidligere klosteret Mehrerau. Det nye klosteret Wettingen-Mehrerau har etter dette spilt en viktig rolle for Cistercienserordenens utbredelse, og bl.a. stått for nye klostergrunnleggelser i Polen og Slovenia.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]