Usbekistans flagg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Usbekistans flagg. Størrelsesforhold 1:2

Usbekistans flagg er vannrett delt i blått over hvitt over grønt med smale røde striper mellom det midtre hvite feltet og de øvrige stripene. I øvre hjørne ved stangen er det plassert en hvit halvmåne og tolv stjerner. Stjernene er disponert I tre rekker over hverandre med tre, fire og fem stjerner fra øverst til nederst. Flagget er i størrelsesforholdet 1:2. Det ble vedtatt 18. november 1991 da Usbekistans Øverste Sovjet under sin åttende sesjon vedtok flaggloven.

Samme flagg benyttes som nasjonalflagg, handelsflagg, statsflagg og flagg for Usbekistans væpnede styrker.

Symbolikk[rediger | rediger kilde]

Den blå fargen nyter særlig anseelse og respekt blant tyrkiske folkeslag som usbekerne. Fargen er blant annet knyttet til den store Timur Lenk, som en antar benyttet nettopp blå flagg. Gjennom dette ønsker dagens Usbekistan å knytte historiske forbindelser tilbake i historien og vise kontinuitet i statsdannelsen. I Usbekistans flagg står den blå fargen for himmelen og det klare vannet. Den hvite fargen står for fred og renhet. Samtidig skal fargen vise til et ønske om at den unge nasjonen Usbekistans veg forover blir ren og lys. Grønt er naturens farge, samtidig er den også en tradisjonell, muslimsk farge. Rødt står for livets kraft som finnes i alle levende vesener. Fargen symboliserer således livet.

Halvmånen utlegges som en nymåne som symboliserer det unge Usbekistan. Samtidig er halvmånen et islamsk symbol som representerer usbekernes gamle tradisjoner. Halvmånen og stjernene står sammen for fredens klare himmel. Antallet stjerne er tolv, tilsvarende kalenderens tolv måneder slik de gamle, lærde usbekerne fant fram til og dessuten de tolv stjernetegnene. De tolv stjernene forklares som et symbol på perfeksjon, slik antallet stjerner også forklares i Europa-flagget som benyttes av Europarådet og Den europeiske union.

Sovjetrepublikken Usbekistans flagg[rediger | rediger kilde]

Sovjetrepublikken Usbekistans flagg

I tiden Usbekistan var en del av Sovjetunionen førte landet flagg med sovjet-kommunistisk symbolikk. De første av disse flaggene, innført i 1925 og endret en rekke ganger senere, besto av en rød duk med sovjetrepublikkens navn påskrevet i gult. I 1952 fikk sovjetrepublikken Usbekistan nytt flagg, også denne gang rødt, men uten inskripsjon. Flagget var basert på Sovjetunionens røde flagg med hammer, sigd og stjerne i kantonen. I tillegg hadde det en vannrett hvitkantet blå stripe gjennom midten av flaggduken. De andre sovjetrepublikkene hadde flagg etter samme modell, med et eget mønster særegent for hver enkelt sovjetrepublikk.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • V. A. Sokolov: Flagi Rossijskoj Imperii i SSSR v dokumentakh, Moskva: MGIU, 2001
  • Album des pavillons nationaux et des marques distinctives. National flags and distinctive markings, Service hydrographique et océanographique de la marine, Brest, 2000

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]