Kirgisistans flagg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kirgisistans flagg. Størrelsesforhold 3:5

Kirgisistans flagg består av et rødt felt med en gul sol i midten, med 40 stråler som representerer de 40 kirgisiske stammene. I solens sentrum blir en rød ring krysset av to sett med tre streker, en stilisert fremstilling av taket i en tradisjonell kirgisisk jurt. Dette skal både symbolisere forfedrenes tradisjonelle hjem og stå som et symbol for universet. Den røde fargen symboliserer mot og fryktløshet. Solens gule farge står for fred og velstand.

Flagget ble vedtatt under nasjonalforsamlingen Jogorku Keneshs åttende sesjon 3. mars 1992 og ble offisielt tatt i bruk to dager senere.

Kirgisistans flagg er tegnet av E. Aidarbekov, B. Jaichibekov, S. Iptarov, J. Mataev og M. Sydykov.

Sovjetrepublikken Kirgisistans flagg[rediger | rediger kilde]

Sovjetrepublikken Kirgisistans flagg

I tiden Kirgisistan var en del av Sovjetunionen førte landet flagg med sovjet-kommunistisk symbolikk. Det første av disse var rødt med republikkens navn påskrevet i gult. I 1953 fikk sovjetrepublikken Kirgisistan nytt flagg. Det var rødt, men uten inskripsjon. I stedet ble flagget basert på Sovjetunionens røde flagg med hammer, sigd og stjerne i kantonen. I tillegg hadde det vannrette striper i blått, hvitt og blått gjennom midten av flaggduken. De andre sovjetrepublikkene hadde flagg etter samme modell, med et eget mønster særegent for hver enkelt sovjetrepublikk.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Album des pavillons nationaux et des marques distinctives. National flags and distinctive markings, Service hydrographique et océanographique de la marine, Brest, 2000.
  • V. A. Sokolov: Flagi Rossijskoj Imperii i SSSR v dokumentakh, Moskva: MGIU, 2001.