Turkmenistans flagg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Turkmenistans flagg. Størrelsesforhold 2:3

Turkmenistans flagg ble tatt i bruk 24. januar 2001. Det blir ofte beskrevet som verdens mest detaljerte nasjonalflagg.

Det består av et grønt felt med en loddrett rød stripe på venstre side, med fem ulike teppemønstre eller medaljonger. Disse representerer Turkmenistans tradisjoner og kultur. Til høyre for stripen med teppemønstrene er det plassert fem hvite stjerner og en hvit halvmåne. Halvmånen står for islam og de fem stjernene representerer landets fem tradisjonelle regioner. Også flaggets grønne farge symboliserer islam. I 1997 ble det besluttet å legge til en krans nederst i stripen med teppemønstre. Kransen er hentet fra FN-emblemet og skal symbolisere Turkmenistans evige nøytralitet.

Etter at landet ble uavhengig fra Sovjetunionen i 1991, tok landet i bruk et flagg som ligner mye på dagens flagg (19. februar 1992). Mønstrene til venstre var imidlertid forskjellige. I 1997 ble de endret igjen, da med tillegg av FN-kransen. Flaggene fra 1992 og 1997 var begge i forholdet 1:2. Dagens versjon er i størrelsesforholdet 2:3, innført 24. januar 2001.

Sovjetrepublikken Turkmenistans flagg[rediger | rediger kilde]

Sovjetrepublikken Turkmenistans flagg

I tiden Turkmenistan var en del av Sovjetunionen førte landet flagg med sovjet-kommunistisk symbolikk. De første av disse flaggene hadde republikkens akronym påskrevet, den første varianten fra 1937 med latinske bokstaver, versjonen fra 1940 med kyrilliske. I 1953 fikk sovjetrepublikken Turkmenistan nytt flagg, også denne gang rødt, men uten inskripsjon. Flagget var basert på Sovjetunionens røde flagg med hammer, sigd og stjerne i kantonen. I tillegg hadde det to vannrette lyseblå striper gjennom midten av flaggduken. De andre sovjetrepublikkene hadde flagg etter samme modell, med et eget mønster særegent for hver enkelt sovjetrepublikk.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Album des pavillons nationaux et des marques distinctives. National flags and distinctive markings, Service hydrographique et océanographique de la marine, Brest, 2000
  • V. A. Sokolov: Flagi Rossijskoj Imperii i SSSR v dokumentakh, Moskva: MGIU, 2001.