Hopp til innhold

Myanmars flagg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Myanmars flagg fra 2010.
Myanmars flagg fra 1974 til 2010.
Myanmars orlogsflagg

Myanmars flagg består av tre horisontale striper i gult, grønt og rødt, med en femtakket stjerne i midten. De tre fargene er ment å symbolisere henholdsvis solidaritet, fred og ro, og mot og besluttsomhet.[1] Flagget ble innført 21. oktober 2010 for å erstatte det sosialistiske flagget som hadde vært i bruk siden 1974.[1]

Endring av flagget ble foreslått under en grunnlovsgivende forsamling 10. november 2006. Det nye flagget ville ha tre horisontale striper i grønt, gult og rødt, med ei hvit stjerne i stangsida av den grønne stripa.[2] Den nåværende utførelsen ble fremma i september 2007, og har fargene i en annen rekkefølge enn i forslaget fra 2006, og ei større stjerne i midten. Samme rekkefølge på fargene ble brukt i Burmas flagg under japansk okkupasjon, med da med kongefamiliens emblem, en påfugl, i midten.

Det gamle flagget besto av en rød flaggduk med en blå kanton med et emblem i hvitt. Emblemet besto av et tannhjul med et risaks over. Dette symboliserte industri og jordbruk. Rundt det hele sto fjorten hvite stjerner, én for hver av Burmas delstater og distrikter. Stjernene symboliserte enhet og likeverd mellom landets delstater og distrikter. Flaggets røde farge sto for mot, den blå for fred og det hvite for renhet. Flaggets størrelsesforhold var 5:9, men 2:3 og 6:11 ble også brukt. Dette flagget ble innført 4. januar 1974, og var en modifikasjon av flagget som ble innført ved uavhengigheten i 1947. Dette var også rødt og blått, men hadde et annet merke i kantonen: Ei stor hvit stjerne omgitt av fem mindre. Symbolikken var her knyttet til de viktigste etniske gruppene i landet.

Orlogsflagg[rediger | rediger kilde]

Som orlogsflagg fører Burma et flagg helt forskjellig fra nasjonalflagg. Flaggduken i orlogsflagget er hvit. Kantonen er rød og har en hvit stjerne. I flaggets frie ende er det plassert et blått anker.

Tidligere flagg[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Myanmar unveils new flag» (engelsk). AP/Straits Times. 21. oktober 2010. Arkivert fra originalen 24. oktober 2010. Besøkt 8. november 2010. 
  2. ^ Yu-liang Tai. «緬 甸 Myanmar / Burma» (tradisjonell kinesisk). Besøkt 8. november 2010.