Flekkmøll

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Incurvariidae»)
Flekkmøll
sannsynligvis Incurvaria vetulella
Nomenklatur
Incurvariidae
Spuler, 1898
Populærnavn
Flekkmøll
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
OverfamilieIncurvarioidea
Økologi
Antall arter: ca. 100, åtte i Norge
Habitat: terrestrisk, larvene minerer i blad
Utbredelse: alle verdensdeler bortsett fra Antarktis og New Zealand
Inndelt i

Flekkmøll (Incurvariidae) er en artsfattig familie av sommerfugler som gjerne er mørke på farge med hvite flekker eller tverrbånd. Slik familien i dag blir definert omfatter den ca. 100 kjente arter på verdensbasis. Tidligere ble gruppene svepemøll (Adelidae) og knoppmøll (Prodoxidae) også regnet til flekkmøllene.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små (vingespenn 7 – 21 mm hos de nordiske artene) sommerfugler, som oftest med mørk grålig grunnfarge. Hodet er ofte påfallende gult på grunn av tett, gull-gul hårkledning. Sugesnabelen er velutviklet. Antennene er middels lange, kamformede hos hannene og trådformede hos hunnene. Forvingene er nokså smale, mørke, med kommaaktige hvite flekker med for- og bakkanten eller med hvite tverrbånd. Bakvingene er grålige, nokså brede med middels lange hårfrynser. Hunnene har et spisst eggleggingsrør som de bruker til å bore eggene inn i blader.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Hunnene legger egg på ulike slags løvtrær og busker, av og til også på urter. Det første larvestadiet lever som minerere inne i bladene og lager en såkalt flekkmine, dvs. et mer eller mindre rundt område der innmaten i bladet er spist opp. Så gnager larven seg løs fra bladet og etterlater et rundt hull der minen har vært. Den lager seg en sekk av silke og plantemateriale og slipper seg ned på bakken, der den lever resten av larvetiden krypende rundt kledt i denne sekken, spisende visne plantedeler og ulike lave planter. De voksne hannene svermer om dagen. Den vanligste arten i Norge er trolig Incurvaria oehlmanniella, som lever på blåbær.

Systematisk inndeling / norske arter[rediger | rediger kilde]

Hannene har ofte fjærformede antenner, her Incurvaria masculella
Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Bengtsson, B.Å., Palmqvist, G. og Johansson, R. (2008) Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. Fjärilar: Käkmalar – säckspinnare. Side 350 – 366. ISBN 978-91-88506-60-3
  • Nettsiden Svenska fjärilar, med bilder og biologisk informasjon: [1]
  • Nettressursen Norske sommerfugler, med liste over de norske artene: [2].

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]