Incurvaria praelatella

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Incurvaria praelatella
Incurvaria praelatella
Vitenskapelig(e)
navn
:
Incurvaria praelatella
(Denis & Schiffermuller, 1775)
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Flekkmøll
Slekt: Incurvaria
Habitat: fuktige områder, bl.a. skoglysninger
Utbredelse: Palearktis

Incurvaria praelatella er en sommerfugl som tilhører familien flekkmøll (Incurvariidae). Den er utbredt over det meste av Norge bortsett fra området ved Oslofjorden.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten (vingespenn 11 – 14 mm), brun møll, vingene med hvite flekker og tverrbånd. Den kan forveksles med den sjeldne arten Alloclemensia mesospilella og med enkelte knoppmøll i slekten Lampronia. Antennene er trådformede hos begge kjønn, lyse, hos hannen ca. 2/3 så lange som forvingen, hos hunnen noe kortere. Hodet er kledt med lysgule, oppstående skjell. Kroppen og forvingen er brune med litt purpuraktig skjær. Forvingen har en liten, hvit flekk ved roten, et hvitt tverrbånd ca. 1/3 ut i vingen som blir smalere mot framkanten, og et par hvite, trekantede flekker (en ved framkanten og en ved bakkanten) nærmere spissen. Vingefrynsene er brune. Bakvingen er gråbrun med et lett fiolett skjær, tynt skjellkledt. Larven er hvitaktig med brunt hode og en svart ryggplate på det første kroppsleddet.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denne arten lever på fuktige steder, for eksempel lysninger i skogen. Larvene lever på urter i rosefamilien, blant andre humleblom (Geum spp.), markjordbær (Fragaria vesca) og mjødurt (Filipendula ulmaria). De lager først en liten flekkmine, før de ganger seg ut og pakker seg inn i et hylster av blader. De overvintrer som fullvoksne larver. De voksne møllene flyr i juni – juli.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i Mellom- og Nord-Europa østover til Ural. I Norge forekommer den over hele landet bortsett fra Finnmark.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Bengtsson, B.Å., Palmqvist, G. og Johansson, R. (2008) Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. Fjärilar: Käkmalar – säckspinnare. Side 295 – 332. ISBN 978-91-88506-60-3
  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [1]
  • Incurvaria praelatella på UK moths: [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]