Alloclemensia mesospilella

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Alloclemensia mesospilella
Nomenklatur
Alloclemensia mesospilella
Herrich-Schäffer, 1854
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieFlekkmøll
SlektAlloclemensia
Økologi
Habitat: hager med rips
Utbredelse: den palearktiske sone

Alloclemensia mesospilella er en sommerfugl som tilhører familien flekkmøll (Incurvariidae). Den er funnet i Nordland og Troms i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten (vingespenn 10 – 14 mm) møll, svartbrun med gulhvite flekker på forvingen. Den ligner mest på knoppmøllen Lampronia rupella, men er litt mindre og har kortere antenner. Antennene er trådformede og ikke fullt halvt så lange som forvingen. Hodet er ganske lite og kledt med gule, oppstående skjell. Kroppen og forvingene er mørkbrune med en svak, gyllen glans. Forvingen har et bredt, kremgult tverrbånd ca. 1/3 ut i vingen, lenger ute 2 – 4 store, kremgule flekker som kan være sammevokst til et tverrbånd. Det vanligste er at det er to flekker ved framkanten av vingen og én ved bakkanten. Vingefrynsene er gule fra vingespissen til ca. midt på ytterkanten, lenger bak svartbrune. Bakvingen er grå med en svak purpurglans.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denen arten er normalt sjelden, men kan enkelte ganger ha masseutbrudd. Larven lever på rips-slekten (Ribes spp.), som omfatter hagerips, villrips, solbær, stikkelsbær og alperips. Hos oss forekommer arten helst i hager der disse blir dyrket. Hunnen legger egg enkeltvis på undersidene av buskenes blader. Den unge larven minerer inne i bladet, først lager den en gangmine, senere enn flekkmine. Når larven er blitt litt større, gnager den seg ut av minen og lager en hylse av blader rundt seg, som den kryper rundt med når den spiser av bladene. Den kan snaue bladene slik at bare nervene står igjen. I august er den fuulvoksen og slipper seg ned på bakken der den forvandler seg til en puppe. De voksne sommerfuglene flyr i juni – juli. Normalt er denne arten for fåtallig til å gjøre vesentlig skade, men den har blitt registrert som skadegjører på rips.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den er utbredt i Europa, mot sør til Italia og mot øst til Baltikum og det vestlige Russland. I Norge er den bare registrert på fire lokaliteter i Nordland og Troms, den er også ganske sjelden i Sverige, men noe mer utbredt i Finland.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Bengtsson, B.Å., Palmqvist, G. og Johansson, R. (2008) Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. Fjärilar: Käkmalar – säckspinnare. Side 295 – 332. ISBN 978-91-88506-60-3
  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]