Hyperion (organisasjon)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hyperion – Norsk Forbund for Fantastiske Fritidsinteresser (N4F)
TypeForening/lag/innretning
Org.nummer984 302 320
Stiftet19. februar 2002
LandNorge
HovedkontorOslo
LederHelle Munthe-Kaas
Medlemmerca. 20 000 (2019)
Nettstedhttp://n4f.no/

Hyperion – Norsk Forbund for Fantastiske Fritidsinteresser (N4F) er en organisasjon som har til formål å fremme de fantastiske fritidsinteressene. Disse omfatter blant annet video-, brett-, kort- og rollespill, laiv, fabelprosa og datakultur. Organisasjonen er basert på et frivillig og ikke-kommersielt grunnlag, og er en partipolitisk og religiøst uavhengig interesseorganisasjon.[1]

Hyperion arbeider med å aktivisere og engasjere medlemmene sine via arrangementer, kurs, foredrag og sosiale aktiviteter arrangert av medlemsforeningene og forbundet sentralt. De deler også ut drift- og prosjektstøtte til medlemforeningene.

Historie[rediger | rediger kilde]

Hyperion ble stiftet 19. februar 2002 i RF-kjelleren på Blindern i Oslo etter initiativ fra Inge Carlén og Johannes H. Berg jr. Tilstede på stiftelsesmøtet var representanter fra foreningene The Shadow Project, Ares, theLAN og Oslo Magicforening. På slutten av året hadde Hyperion allerede 30 medlemsforeninger med totalt 2500 medlemmer, og opplevde sterk vekst de neste årene.

Formål og motto[rediger | rediger kilde]

Formål[rediger | rediger kilde]

Hyperions formål er å skape en framtid der fantasi, kreativitet, spill og historiefortelling har en sentral plass i kulturliv og samfunn, og skal i forlengelsen av dette ivareta og videreutvikle den fantastiske kulturarven. Dette skal organisasjonen gjøre ved å være en landsomfattende organisasjon for barn og ungdom som engasjerer seg i og skaper arenaer for de fantastiske fritidsinteressene[2].

Hyperion har selv definert de fantastiske fritidsinteressene i sine vedtekter:

Laquote.svg§1-3

De fantastiske fritidsinteressene omfatter følgende:

  • Fantastiske former for spill og lek, representert ved blant annet videospill, brettspill, kortspill og miniatyrspill.
  • Datakultur, representert ved blant annet datatreff, demoscenen og annen bruk av data for kreativ utfoldelse.
  • Samarbeidsbasert historiefortelling, representert ved blant annet rollespill, levende rollespill og historisk gjenskapning.
  • Organisert fellesskap rundt fantastiske kulturuttrykk, representert ved genre som science fiction, horror og fantasy, i blant annet tegneserier, bøker, animasjon, film og TV-serier.Raquote.svg

Motto[rediger | rediger kilde]

Hyperions motto er Per imaginationem in futurum (gjennom fantasien inn i framtiden).

Organisasjon[rediger | rediger kilde]

Hyperion hadde i 2013 ca 16 000 medlemmer. Disse medlemmene er fordelt på fire aktive regionslag og 130 aktive medlemsforeninger. I motsetning til mange ungdomsorganisasjoner har Hyperion hatt jevn vekst i medlemstall de siste ti årene.

Organisasjonens øverste organ er Landstinget som blir avholdt hvert år innen utgangen av oktober måned. Ved dette landsmøtet velges det et arbeidsutvalg, et sentralstyre, valg- og desisjonskomité, samt generalsekretær og revisor. Valgperioden følger kalenderåret. Medlemsforeningene er også representert i et representantskap som tar for seg beslutninger mellom hvert landsting.

Det er sentralstyret som iverksetter vedtakene som blir fattet, men det er arbeidsutvalget og sekretariatet, generalsekretæren og fire ansatte, som utgjør den daglige driften.

Liste over regionslag[rediger | rediger kilde]

  • Hyperion Midt (Møre og Romsdal og Trøndelag)
  • Hyperion Nord (Nordland og Troms og Finnmark)
  • Hyperion Sør (Agder)
  • Hyperion Vest (Vestland og Rogaland)
  • Hyperion Øst (Oslo og Viken)

Aktivitet[rediger | rediger kilde]

Hyperion har svært allsidige aktiviteter, men har som prinsipp at det er lokallagene selv som organiserer den aktiviteten de ønsker. Som paraplyorganisasjon støtter Hyperion heller foreningene med den hjelpen de har behov for, gjennom kurs og skoleringer, nettverksbygging innad i miljøet og driftstøtteutdeling.

Noen prosjekter og aktiviteter som kan nevnes er Hypercamp, Fantasifestivalen, Game Development Camp, kurs og konferanser, samt deltakelse på medlemsforeningenes egne arrangementer. I tillegg har Hyperion en egen lederskolering og nettverk for jenter som organiserer innenfor fantastiske fritidsinteresser kalt Heltinneprosjektet.[3]

Hypercamp[rediger | rediger kilde]

Hyperion har siden 2009 arrangert en sommerleir som sentrerer seg rundt de fantastiske fritidsinteressene. Hypercamp tilbyr blant annet kurs i laiv, kostyme, rollespill, e-sport og miniatyrspill. Deltakerne lærer også om å drive forening og organisasjon.[4]

Politisk arbeid[rediger | rediger kilde]

Som paraplyorganisasjon jobber Hyperion for bedre rammevilkår for medlemsforeningene sine og å være et støtteapparat for dem i møte med lokale myndigheter. I tillegg fremmer Hyperion de fantastiske fritidsinteressene i samfunnet for øvrig. Av gjennomslag kan man nevne arbeidet sammen med KANDU for å sørge for at datatreff ble definert som kulturarrangementer og derfor fritatt fra merverdiavgift fra billettsalget.[5]

Internasjonalt engasjement[rediger | rediger kilde]

Alle medlemsforeninger kan søke reisestøtte for å reise til et annet land hvor det avholdes et arrangement som faller inn under de fantastiske fritidsinteressene. I tillegg har Hyperion selv god kontakt med søsterorganisasjonene i Sverige og Danmark, henholdsvis Sverok og Bifrost, samt vært medlem av den nordiske organisasjonen Imagine.

Pegasus[rediger | rediger kilde]

Magasinet Pegasus er et tidsskrift som blir utgitt av Hyperion og tar for seg fantastiske fritidsinteresser. Det er nedfelt som et medlemsblad i styringsdokumentene til Hyperion, men er gratis å abonnere på for alle, samt tilgjengelig på nett. Ansvarlig redaktør er Hyperions leder, men arbeidet ledes av en egen redaktør. Magasinet har et opplag på 15 000 og kommer ut to til fire ganger i året. Det er medlem av Norsk Tidsskriftforening. Pegasus ble startet i 2006.[6]

Noen utvalgte medlemsforeninger[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]