Datatreff

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Oversiktsbilde fra The Gathering i VikingskipetHamar i 2005

Datatreff er en samlebetegnelse for ulike typer sammenkomster av datainteressert ungdom. Dette begrepet dukket opp på 2000-tallet på grunn av utvidet bruk av begrepet LAN(-party).

Ord og betydning[rediger | rediger kilde]

Datatreff er en samlebetegnelse for ulike typer arrangementer som har vokst opp gjennom tidene i datamiljøet i Norge. Man kan knytte de tre hovedtypene LAN-party, dataparty og demoparty til denne betegnelsen. I tillegg blir det i noen tilfeller brukt betegnelsen 'LAN' som forkortelse av 'LAN-party' og 'linking' som er betegnelse på selve hendelsen av å koble to datamaskiner sammen, for eksempel i et nettverk. Datamesse er også en betegnelse som blir brukt av enkelte, da ofte blant en eldre generasjon. Datatreff stammer fra copyparty som var den første typen av slike samlinger, og har sine røtter i slutten av 1980-tallet, hvor ivrige datainteresserte samlet seg for å programmere og utveksle kildekode, grafikk og spill.

Ulike samlinger[rediger | rediger kilde]

Dataparty[rediger | rediger kilde]

Dataparty er et begrep som ofte brukes på treff som samler ungdom til ulike aktiviteter, fra spilling til deltakelse i kreative eller spillbaserte konkurranser, sosialt samvær, konserter, sceneshow og mer. Mange betegner dataparty som en krysning av demoparty og LAN-party. Eksempel på et slikt arrangement er The Gathering, som holdes i Vikingskipet hver påske. Andre lignende arrangement er SpillExpo, Assembly i Finland og Dreamhack i Sverige.

Demoparty[rediger | rediger kilde]

Demoparty er en betegnelse som kan spores tilbake til sent 1980-tall. Betegnelsen dekker i dag treff hvor hovedmålet med treffet er å treffe andre fra demoscenen, også kalt demoscenere. Tradisjonelt sett går aktivitetene ut på det å se på demoer og annen 'datakunst', delta med egne produksjoner i kreative konkurranser samt stort fokus på sosialt samvær. De fleste demopartyer har 18-årsgrense, og det er ikke uvanlig at det bare er ca. 70% av deltakerne som tar med seg egen datamaskin. Et eksempel på et slikt arrangement er Solskogen, som avholdes hvert år i Ås, utenfor Oslo. Her er også eldre datamaskiner slik som Commodore 64, Amiga og Atari sterkt representert.

LAN-party[rediger | rediger kilde]

Et LAN-party (ofte forkortet bare 'LAN') er et arrangement hvor ungdom samles med datamaskiner og hvor hovedmålet er å spille ulike typer videospill, "chatte" på f.eks. IRC og kopiere filer fra andre over nettverk. I denne sammenheng brukes ofte begrepet BYOC - Bring Your Own Computer, siden deltagerne benytter sitt eget, medbrakte datautstyr. Grunnen til at 'LAN' er en del av navnet til denne betegnelsen er sannsynligvis fordi at de aller fleste aktivitetene ikke kan finne sted uten et lokalnettverk. LAN-party kommer av ordet LAN som betyr local area network. Et LAN er lokalnettet innad på arrangmentet. Eksempel på LAN-party er BølerLAN og Bylan

Se også[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]