KANDU

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kreativ Aktiv Norsk DataUngdom (KANDU)
TypeForening/lag/innretning
Org.nummer988 148 245
Stiftet1996
LandNorge
Nettstedhttp://www.kandu.no

KANDU – Norsk Dataungdom (tidligere Kreativ Aktiv Norsk DataUngdom) er en ideell organisasjon som blant annet arrangerer datatreffet The Gathering. Organisasjonen ble stiftet i 1996. Organisasjonen består av mellom 5 000 og 7 000 medlemmer i Norge[1][2] og er tilsluttet Hyperion og Frivillighet Norge.

Historie[rediger | rediger kilde]

KANDU ble stiftet i 1996 i forbindelse med at datatreffet The Gathering (TG) skulle flytte inn i Vikingskipet[3], og fra den tiden har tilnærmet alle deltakere på arrangementet vært regnet som medlem av organisasjonen.[4] En årlig kontingent blir trukket fra deltakeravgiften. I oktober 2004 ble det avholdt en generalforsamling hvor det ble valgt et nytt styre og vedtatt at forholdet mellom TG og KANDU skulle formaliseres.

I desember 2004 ble det avholdt en ekstraordinær generalforsamling i KANDU for innmelding i Hyperion.

I januar 2005 ble det avholdt en ekstraordinær generalforsamling hvor det utarbeidet en rekke dokumenter, deriblant nye vedtekter og et langtidsprogram. Begge disse dokumentene definerte klart rollene i organisasjonen, og endret maktflyten. Blant annet ble det bestemt at organisasjonen skulle ha en kontrollkomité, men kontrollkomiteen hadde ingen medlemmer frem til ordinær generalforsamling i oktober 2005.

Aktiviteter[rediger | rediger kilde]

Organisasjonens hovedvirksomhet var å arrangere datatreffet TG hvert år, men etter hvert begynte medlemmene å ytre ønsker om også andre medlemsaktiviteter. Organisasjonen vedtok derfor at den i 2006 skulle arbeide for å tilby medlemsaktiviteter utover The Gathering og startet i den forbindelse filmkvelder, grillkvelder og annen sosiale aktiviteter i Oslo.

Lokallag[rediger | rediger kilde]

Frem til 2004 jobbet KANDU med å forsøke å etablere lokallag. Organisasjonen ønsket opprinnelig å opprette forbindelse og samarbeid med ulike datatreff-miljøer over hele landet. Etter hvert ble KANDUs organisasjonsstruktur endret, og punktet om lokallag ble strøket fra vedtektene. De to gjenlevende lokallagene (KANDU Buskerud, nå[når?] Dataforeningen i Ringerike) og KANDU Årdal blir ikke regnet som medlemmer i KANDU sentralt da disse har vært inaktive over lengre tid.[når?]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ NTB (10. april 2017). «Ny deltakerrekord for The Gathering». Digi.no (norsk). Besøkt 4. november 2020. 
  2. ^ Vogt, Line Fosser (17. april 2019). «Deltakerne på The Gathering blir stadig yngre». NRK. Besøkt 4. november 2020. 
  3. ^ «KANDU - Om KANDU». web.archive.org. 2. april 2016. Besøkt 23. april 2019. 
  4. ^ «Detalj i loven truer frivillige organisasjoner etter korona-krisen». www.pressfire.no. Besøkt 4. november 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]