Hvitbryngressmett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hvitbryngressmett
Nomenklatur
Amytornis barbatus
Favaloro & McEvey, 1968
Populærnavn
hvitbryngressmett
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlasseFugler
OrdenSpurvefugler
FamilieAlvesmettfamilien
SlektGressmetter
UnderslektMaluropsis
Økologi
Habitat: terrestrisk, flommark i tørre strøk
Utbredelse: Australia (endemisk)

Hvitbryngressmett (Amytornis barbatus) er en art i slekten gressmetter (Amytornis) som inngår i alvesmettfamilien (Maluridae) og tilhører gruppen av sangfugler (Passeri), som er spurvefugler (Passeriformes). Ifølge nyere forskning sorterer arten som eneste art i underslekten Maluropsis, som er én av fire underslekter i Amytornis.[1] Arten overlever i kraft av to underarter.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Hvitbryngressmetten har ei blek kryptisk utfarget fjærdrakt og er tilpasset en livsstil på bakken. Den måler cirka 18–21 cm og veier omkring 15–22 g. Ansiktet har hvite og sorte markeringer og sort nebb. Kinnene er hvite og har sort øyestripe fra nebbroten og bakover mot nakken. Den sorte øyestripen forsterker inntrykket av den hvite stripen rett over danner øyenbryn, noe som trolig er opphavet til det norske navnet på arten. Øredekkerne er hvite med en sort skråstilt V. Oversiden er hvit, olivengrønn og sort i et spettet mønster. Stjerten er lang, løs og fra grå til sort. Undersiden er lys. Hunnen ligner hannen, men er litt mindre og dusere. Underaten diamantina er noe større enn nominatformen.

Arten er endemisk for et begrenset område i Sentral-Australia, i grensestrøkene mellom det ekstremt nordvestre New South Wales, det sørvestre Queensland og nordøstre Sør-Australia. Den trives på svampet flommark som domineres av lignum (Muehlenbeckia cunninghamii) og sumpgrønt (Eragrostis australasica) i et ellers svært tørt område av Australia. Fuglene eter frø og insekter som de jakter på bakken. Hekketiden er i juli–august.

Inndeling og utbredelse[rediger | rediger kilde]

Inndelingen følger HBW Alive og er i henhold til Rowley & Russell (2017).[2] Norske navn på artene følger Norsk navnekomité for fugl og er i henhold til Syvertsen et al. (2008).[3] Norske navn i parentes er ikke offisielle navn, men kun en foreløpig beskrivelse på en art som ikke har blitt offisielt navngitt enda.

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Christidis, L., Rheindt, F.E., Boles, W.E. & Norman, J.A. (2013) A re-appraisal of species diversity within the Australian grasswrens Amytornis (Aves: Maluridae). Austr. Zool. 36(4): 429–437. doi:https://doi.org/10.7882/AZ.2013.004
  2. ^ Rowley, I. & Russell, E. (2017). Grey Grasswren (Amytornis barbatus). In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona. (retrieved from http://www.hbw.com/node/59771 on 19 September 2017).
  3. ^ Syvertsen, P. O., Ree, V., Hansen, O. B., Syvertsen, Ø., Bergan, M., Kvam, H., Viker, M. & Axelsen, T. 2008. Virksomheten til Norsk navnekomité for fugl (NNKF) 1990-2008. Norske navn på verdens fugler. Norsk Ornitologisk Forening. www.birdlife.no (publisert 22.5.2008). Besøkt 2016-08-07

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]