Orange Is the New Black

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Orange Is the New Black
Generell informasjon
SjangerAction, Drama, Komedie
Prod.landAmerikansk
Sesonger7
Episoder91
Lengde60 min. (per episode)
SpråkEngelsk
Basert påOrange Is the New Black: My Year in a Women's Prison
Foran kamera
MedvirkendeTaylor Schilling
Jason Biggs
Laura Prepon
Kate Mulgrew m. fler
Bak kamera
Skaper(e)Jenji Kohan
ProdusentNeri Kyle Tannenbaum
TittelmusikkRegina Spektor
MusikkRegina Spektor
Prod.selskapLionsgate Television
Sending
Periode11. juli 201326.juli 2019
TV-kanalNetflix
Teknisk informasjon
Bildeformat1080p (16:9 HDTV)
Sideforhold16:9
LydformatDolby Digital 5.1
Eksterne lenker
IMDb
Offisiell nettside

Orange Is the New Black er en amerikansk TV-serie hvor den første sesongen med 13 episoder ble lansert den 11. juli 2013 på streamingtjenesten til Netflix. Serien er skapt av Jenji Kohan, basert på en selvbiografisk bok av Piper Kerman, Orange Is the New Black: My Year in a Women's Prison (2010). I serien medvirker skuespillerne Taylor Schilling, Jason Biggs, Kate Mulgrew og Laura Prepon.

Serien er blitt svært populær og passerte serien House of Cards som Netflix' mest sette produksjon. Også andre sesong fikk god kritikk.[1]

Sesong 4 hadde premiere 17. juni 2016. Serien har blitt fornyet med ytterligere tre sesonger.[2]

Handling[rediger | rediger kilde]

Serien følger Piper Chapman (Taylor Schilling), en biseksuell kvinne i tretti-årene bosatt i New York City. Hun blir satt i fengsel for smugling av narkotika-penger for sin daværende kjæreste Alex Vause (Laura Prepon) 10 år tidligere. Chapman er i starten av serien lykkelig og i etableringsfasen av et liv som forloveden til Larry Bloom (Jason Biggs).

Chapman blir dømt til 15 måneders fengsel i Litchfield Penitentiary, et føderalt fengsel for kvinner. Chapman ble dømt for å ha fraktet en koffert full av narkotika-penger på vegne av kjæresten Alex Vause (spilt av Laura Prepon), en internasjonal narkotika-smugler. Det var Vause som navnga Chapman under rettssaken mot henne, noe som resulterte i Chapmans arrestasjon. Lovbruddet hadde skjedd 10 år før TV-serien begynner. Serien følger henne i kvinnefengselet der også hennes tidligere kjæreste Alex Vause blir plassert. I fengselet havner hun midt i en maktkamp mellom hvite, afroamerikanere og latinamerikanere. Serien følger samtidig hennes familie og venner utenfor fengselet, og hvordan de forholder seg til at Piper er en kriminell som soner i fengsel.

Episodene inneholder også tilbakeblikk fra betydningsfulle hendelser fra forskjellige innsattes (eller fengselsbetjenter) sin fortid. Disse tilbakeblikkene skildrer vanligvis hvordan en innsatt først kom til å sitte i fengsel, eller utvikle en karakters tidligere historie. Den femte sesongen viser en rekke innsatte som forsøker å opprør mot vaktene og systemet, etter myndighetenes mislykkede håndtering av en innsattes dødsfall i hendene på en vakt i løpet av den fjerde sesongen. Opprøret varte i tre dager, og flere av de innsatte forsøker å forhandle seg frem til bedre levevilkår - samtidig som de ønsker rettferdighet etter den innsattes død. Men andre har også deres egne interesser. Men andre innsatte ønsker ikke å bli involvert i opprøret i det hele tatt. Under opprøret blir fengselsbetjenten som først oppfordret til slåsskampen i forrige sesong kritisk såret av en innsatt.

Mot slutten av sesongen går et SWAT-team gjennom hele fengselet, i forsøk på å avslutte opprøret og fjerne alle innsatte fra anlegget. Under dette raidet blir en betjent dødelig såret av en korrupt agent som deretter konspirerer for å legge skylden på vaktens død på en rekke innsatte som gjemte seg i en underjordisk bunker under fengselet. Alle innsatte blir etter opprøret fraktet til forskjellige andre fengsler. Konsekvensene av opprøret vises i den sjette sesongen.

Chapman og Vause fortsetter deres av-og-på-forhold. Sesong 7 finner hovedsakelig sted i en nyopprettet interneringssenter drevet av U.S. Immigration and Customs Enforcement hvor de også holder ulovlige innvandrere. Gjennom serien vises det hvordan ulike former for korrupsjon, kutt i finansieringen av fengselet som samtidig forsøker å øke fortjenesten, privatisering av fengselet, at det sitter alt for mange innsatte der, brutalitet fra de ansatte, og diskriminering. Dette påvirker også fangenes sikkerhet, helse og velvære. Fengselet klarer ofte ikke oppfylle deres grunnleggende juridiske ansvar, eller moralske forpliktelser.

Rolleliste, i utvalg[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ VG (6. juni 2014): TV-anmeldelse: «Orange Is the New Black 2», hentet 8. august 2014
  2. ^ Littleton, Cynthia (5. februar 2016). «‘Orange Is the New Black’ Renewed For 3 Seasons By Netflix». Variety. Besøkt 5. februar 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]