Hotel Transylvania

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hotel Transylvania
Hotel-Transylvania logo.PNG
Generell informasjon
GenreSkrekkfilmkomedie, monsterfilm, vampyrfilm, zombiefilm, varulvfilm, komedie, fantasy, familiefilm
Utgivelsesår2012
NasjonalitetUSA
Lengde91 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiGenndy Tartakovsky
ManusPeter Baynham, Robert Smigel, The Hageman Brothers
Produsent(er)Adam Sandler
MusikkRamin Djawadi
KlippCatherine Apple
Foran kamera
Medvirkendeingen
Stemme­skuespiller(e)Adam Sandler,[1] Andy Samberg,[1] Selena Gomez,[1] Kevin James,[1] Fran Drescher,[1] Steve Buscemi,[1] Molly Shannon,[1] David Spade,[1] CeeLo Green,[1] Jon Lovitz,[1] Luenell, Chris Parnell, Jim Wise,[1] Jackie Sandler,[1] Sadie Sandler,[1] Allen Covert,[1] Tom Kenny
Annen informasjon
Filmformat2,35:1
Farve/s.hvFarge
FilmselskapSony Pictures Animation, Columbia Pictures
DistributørInterCom (Ungarn),[2] Columbia Pictures, Microsoft Store, Netflix, Sony Pictures Entertainment
Budsjett85 000 000 USD
Totalomsetning358 400 000 USD[3]
Premiere(r)28. september 2012, 25. oktober 2012 (Tyskland),[4] 4. oktober 2012 (Ungarn)[2]
FilmserieHotel Transylvania
OppfølgerHotel Transylvania 2
Eksterne lenker

Hotel Transylvania er en amerikansk animasjonsfilm fra 2012. produsert av Sony Pictures.

Filmen er regissert av Genndy Tartovsky, og hovedrollene får stemme av Adam Sandler, Andy Samberg, Selena Gomez og Kevin James. I den norske versjonen får rollefigurene stemme av blant andre Christoffer Staib, Selma Joner, Scott Maurstad, Anders Baasmo Christiansen og Thorbjørn Harr. Filmen hadde norsk premiere 28. september 2012.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Handlingen finner sted i 1895. Grev Draculas kone Martha har blitt drept av en flokk rasende mennesker. Som følge av dette har greven bygget et enormt 5-stjerners hotell i Transylvania; det er kun monstre som får lov å slippe inn i hotellet. Der oppdrar han datteren Mavis. Hotellet fungerer som en trygg havn og et tilfluktssted for monstre fra alle verdens kanter som er redd for å bli forfulgt og angrepet av mennesker. Flere berømte monstre kommer ofte for å bo på Draculas hotell, deriblant Frankensteins monster og hans kone Eunice, to varulver som heter Wayne og Wanda samt deres tallrike nærmeste familie, den usynlige mannen Griffin, og mumien Murray.

Mavis skal snart feire sin 118-årsdag, og Dracula lar datteren forlate slottet deres for å utforske menneskeverdenen. Men Dracula legger en intrikat plan for å få menneskene til å virke skremmende på Mavis; han får zombiene som arbeider som pikkoloer på hotellet, til å kle seg ut som mennesker. Planen fungerer, og Mavis mister lysten til å dra hjemmefra igjen. Men i tillegg kommer zombiene til å ta tjueenåringen Jonathan Loughran med seg tilbake til hotellet. Grev Dracula prøver å redde situasjonen ved å kle Jonathan ut som en zombie og introdusere ham som Frankensteins fetter «Johnnystein». Det går ikke lang tid før Jonathan møter Mavis, og de to finner fort tonen.

Jonathan blir raskt populær blant alle monstrene på hotellet, til Draculas store bekymring. Han beordrer Jonathan til å dra sin kos, men Mavis – som ikke vet at Jonathan er et menneske, og ikke er klar over at faren vil bli kvitt ham, får ham til å komme tilbake. Jonathan viser henne en vakker solnedgang, og Mavis bestemmer seg for å gi menneskene en ny sjanse. I mellomtiden blir hotellets kokk Quasimodo – takket være rotten Esmeralda, som er kjæledyret hans – klar over at Jonathan er et menneske. Han øyner straks muligheten til å tilberede en lekker rett av menneskekjøtt, og kidnapper Jonathan.

Men Dracula griper inn og fryser Quasimodo på magisk vis, for å hindre ham i å fortelle noen at Jonathan egentlig er et menneske. Deretter tar Dracula med seg Jonathan og viser ham et maleri av hans hustru Martha, slik at Jonathan får vite hvorfor Dracula bygde hotellet og er så overbeskyttende i forhold til Mavis. Jonathan samtykker deretter i å forlate hotellet for godt. Men Dracula overtaler ham til å bli inntil videre, for å ikke ødelegge bursdagen til Mavis.

Skuespillere (stemmer)[rediger | rediger kilde]

I originalversjonen[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]