Hornbiller

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hornbiller
neshornbille (Oryctes nasicornis), hann
neshornbille (Oryctes nasicornis), hann
Vitenskapelig(e)
navn
:
Dynastinae
Macleay, 1819
Dynastidae
Norsk(e) navn: hornbiller[1]
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyr
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Biller
Familie: Skarabider
Underfamilie: Hornbiller
Antall arter: ca. 1500, 13 i Europa, 1 i Norge
Habitat:
Utbredelse: mest i tropiske områder
Delgrupper:

Hornbiller (Dynastinae) er en gruppe av biller som hører til familien skarabider (Scarabaeidae).[2] Denne underfamilien omfatter noen av de aller største og tyngste billene. I Norge forekommer det bare én art i denne gruppen, neshornbillen (Oryctes nasicornis).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Pronotum kan ha store horn, her Xylotrupes ulysses (Dynastini)

Middelsstore til meget store (10-175 millimeter) biller, kroppen mer eller mindre sylindrisk. På farge er de vanligvis svarte, men kan være kledt med lyse skjell, og dekkvingene er ofte rødlige eller gulaktige. Det er ofte stor forskjell på kjønnene. Hannen er vanligvis markert større enn hunnen, og har et langt horn på hodet, ofte også ett til tre fremoverrettede horn på pronotum. Disse hornene viser vanligvis såkalt allometrisk vekst, det vil si at de blir forholdsvis større jo større dyret er. Hos Dynastinae er det gjerne betydelig størrelsesvariasjon innen en art. Antennene er korte og vifteformede. Beina er temmelig lange, særlig forbeina kan være forlenget, ytterst med kraftige klør, leggen (tibia) har vanligvis kraftige tenner på yttersiden. Larvene er fete og tynnhudete, vanligvis hvite, med C-formet kropp (scarabaeiforme larver).

Levevis[rediger | rediger kilde]

Neshornbille, larver

Dynastinae forekommer hyppigst i skog, men kan leve i mange ulike miljøer. Bortsett fra gruppen Cyclocephalini besøker de sjelden blomster. De fleste har larver som lever i død ved eller muld, der de eter råtnende vegetabilsk materiale og utviklingen tar gjerne flere år. Undergruppen Phileurini skiller seg fra de øvrige ved at både larver og voksne er rovdyr, med den mer næringsrike dietten kan larveutviklingen gå vesentlig raskere. Tross sine tunge kropper flyr disse billene godt. De eter gjerne råtnende frukt. Hannene bruker hornene sine til å sloss om hunnene, en hann prøver gjerne å få hornet under motstanderen og vippe ham over på ryggen. En del arter er regnet som skadedyr, enten fordi de voksne billene gnager på planter eller fordi larvene kan ete røtter.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Gruppen forekommer i alle verdensdeler bortsett fra Antarktis, men de fleste artene er tropiske. Den er forholdsvis artsfattig i de nordlige områdene, med 13 arter funnet i Europa, men bare én (neshornbillen) i Nord-Europa.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

I nyere inndelinger blir gruppen ofte regnet som en familie for seg selv, Dynastidae.

Hunnene mangler horn, her herkulesbille (Dynastes hercules)
Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 7. november 2020. Besøkt 7. november 2020. 
  2. ^ «Artsdatabankens navneopplysninger med artstre». Artsdatabanken. 7. november 2020. Besøkt 7. november 2020. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]