Neshornbille

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Neshornbille
Neshornbille hann Foto: Bojars
Neshornbille hann
Vitenskapelig(e)
navn
:
Oryctes nasicornis
(Linnaeus, 1758)
Norsk(e) navn: Neshornbille[1]
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyr
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Biller
Familie: Skarabider
Underfamilie: Hornbiller
Fremmedartslista: [2]
ver 2015
Svært høy risikoHøy risikoPotensielt høy risikoLav risikoIngen kjent risikoIkke vurdert

LO — Lav risiko 2018

Habitat: Skog, også ved sagflishauger, gjerne med hestemøkk eller annen kompost
Utbredelse: den palearktiske sone

Neshornbille (Oryctes nasicornis) er eneste nordeuropeiske representant for underfamilien hornbiller (Dynastinae), som omfatter noen av verdens største biller.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Med sine 25–40 mm er den ikke den lengste av de norske billene, men likevel den tyngste (noen av underartene kan bli opptil 60 millimeter lange). Billen er blankt nøttebrun til nesten svart på farge, høyt hvelvet og kraftig bygd. Hannen har et langt, krumt, bakoverrettet horn i pannen, hos hunnen er hornet vanligvis redusert til en spiss knøl. Hornlengden varierer mye, normalt er hornet forholdsvis større hos større individer (allometrisk vekst). Undersiden er spredt kledt med lange, gulaktige hår, beina er korte og kraftige.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Neshornbillens opprinnelige habitat var trolig gammel eikeskog, men i dag finnes den oftest i hauger av kompost og særlig sagmugg, derfor er den ofte vanlig nær sagbruk. Larvene bruker 2–3 år på utviklingen og når fullt utvokst en lengde på 10–12 cm. De voksne billene er glade i søte safter. De flyr gjerne i skumringen på varme sommerdager. I motsetning til flere av de tropiske Oryctes-artene er ikke denne arten regnet som et skadedyr.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt over det meste av Europa, i Nord-Afrika og østover til Pakistan. Neshornbillen er funnet over mye av Sør-Norge, men er bare vanlig på Sør-Østlandet.[1]

Systematisk plassering og liste over underarter[rediger | rediger kilde]

Neshornbille underside
Neshornbille hunn, merk det lille hornet

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 17. juli 2020. Besøkt 17. juli 2020. 
  2. ^ Gammelmo Ø, Endrestøl A, Elven H, Hatteland BA, Ottesen P, Søli G, Velle G, Åstrøm S og Ødegaard F (5. juni 2018). «Biller. Vurdering av økologisk risiko for neshornbille Oryctes nasicornis som LO for Norge»Åpent tilgjengelig. Fremmedartslista 2018. Artsdatabanken. Besøkt 13. april 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]