Cyclocephalini

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Cyclocephalini
Cyclocephala borealis
Cyclocephala borealis
Vitenskapelig(e)
navn
:
Cyclocephalini
Laporte de Castelnau, 1840
Norsk(e) navn:
Hører til: Dynastinae, Scarabaeidae, Skarabider (Scarabaeoidea), Polyphaga,
biller,
insekter
Antall arter: ca. 500
Habitat:
Utbredelse: Amerika, Afrika
Delgrupper:
  • se systematisk inndeling

Cyclocephalini er en gruppe av biller som hører til familien skarabider (Scarabaeidae). De hører til underfamilien hornbiller (Dynastinae). De fleste av artene hører til den artsrike slekten Cyclocephala.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore (ofte rundt 10-20 millimeter, noen opptil 40 millimeter), ofte brunlige hornbiller, kroppen gjerne glatt og glinsende. De mangler horn, knøler eller groper på hodet og pronotum og kan derfor ligne mer på praktskarabider (Rutelinae) enn på hornbiller. Ulikt de fleste andre hornbiller er de ofte flerfargede, med rød/gul/brune og svarte partier. Kjønnene kan oftest skilles på at hannene har forstørrede forføtter, særlig er kloleddet og klørne store.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larven lever i jorden og kan noen ganger gjøre endel skade ved å ete planterøtter. De voksne billene besøker gjerne blomster, og noen tallrike arter er viktige pollinatorer.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Slekten Ruteloryctes lever i Afrika, Peltonotus i Sørøst-Asia, forøvrig er alle medlemmene i denne gruppen amerikanske. Gruppen forekommer bare i tropiske og subtropiske områder.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Denne undergruppen har tidligere ofte vært plassert i gruppen praktskarabider (Rutelinae), som de overflatisk ligner mer på enn på de fleste hornbiller.

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]