Pentodontini

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pentodontini
Pentodon idiota, en art som forekommer i Sør-Europa
Pentodon idiota, en art som forekommer i Sør-Europa
Vitenskapelig(e)
navn
:
Pentodontini
Mulsant, 1842
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Biller
Familie: Hornbiller
Antall arter: ca. 600, 11 i Europa, ikke i Norge
Habitat: ofte i tørre områder
Utbredelse: alle verdensdeler, flest i tropiske områder
Delgrupper:
  • Se systematisk inndeling

Pentodontini er en gruppe av biller som hører til familien skarabider (Scarabaeidae). Denne gruppen blir regnet til underfamilien hornbiller (Dynastinae) men ligner ikke så påfallende på de mer velkjente, store artene i underfamilien.

Utseende[rediger | rediger kilde]

De fleste Pentodontini ser ikke ut som typiske hornbiller, men har et utseende mer som andre skarabider eller særlig tordivler. Kroppsformen er mer eller mindre oval og hvelvet, oversiden oftest tydelig punktert, fargen vanligvis brunrød til svart. På størrelse er de vanligvis middelsstore, de fleste av artene er mellom 10-25 millimeter lange. Det er ikke påfallende forskjell mellom kjønnene, og horn og framspring på pronotum mangler oftest. Det finnes imidlertid også grupper der hannene har horn på hodet og pronotum.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever under bakken, i jorda eller nedgravd i sand. Mens de fleste andre hornbiller er skogsinsekter forekommer Pentodontini ofte i relativt tørre områder. Noen av artene kan gjøre en del skade i jordbruket ved at larvene spiser røtter.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Gruppen forekommer i alle verdensdeler bortsett fra Antarktis, men overveiende i forholdsvis varme og tørre områder. Noen slekter er endemiske for øyer eller øygrupper, slik som slektene NeoryctesGalápagosøyene og MellissiusSt. Helena.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]