Maiblom

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Maiblom
Blomstrende maiblom
Nomenklatur
Maianthemum bifolium
(L.) F.W.Schmidt
Populærnavn
maiblom,
bittekonvall
Klassifikasjon
RikePlanteriket
DivisjonKarplanter
KlasseBlomsterplanter
OrdenAsparagales
FamilieAspargesfamilien
UnderfamilieNolinoideae
SlektMaiblomslekta
Økologi
Habitat: skog og hogstfelt
Utbredelse: Europa, øst i Asia og Nord-Amerika

Maiblom (Maianthemum bifolium), også kjent som bittekonvall, er en flerårig, jordkrypende plante i konvallfamilien (Convallariaceae). Maiblom kjennes på glatte, sterkt hjerteformede, lyse- og mellomgrønne blader.

Det viktigste kjennetegnet på maiblom er de sterkt hjerteformede bladene, som dekker skogbunnen. Her fra hogstfelt i Ersvika på Hurum.
Maiblom har bær som først er harde og brungrønne, deretter mørkerøde og saftige. Her fra Holtnesdalen på Hurum.
Maiblom med røde bær, fotografert 29.september på Bogstad i Oslo.

Maiblom blir inntil 20 cm høy og blomstrer i mai-juni. I juli står den tidvis uten både blomster og frukt, men det skal normalt komme runde, sterkt røde bær utover sensommeren. Planten er giftig.

Stengelen er brun-rød og krypende, mens bladstilkene er rett oppstigende og ofte framstår med kun bladene. Bladene er sterkt hjerteformede, og dette er plantens viktigste kjennetegn. Den kan minne om en liljekonvall med hjerteblader.

Blomstene har 4 hvite kronblad, like mange støvbærere, og blomstene står i opprette klaser på 8-20 stykker over bladene. Om høsten bærer maiblom sterkt røde, kulerunde bær, og bladene blir gulbrune.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Maiblom trives i skog, med skygge eller litt mager jord. Den vokser i barskog, blandingsskog og på hogstfelt, i skogbryn, langs innmark, myr, bekker, kratt og hei.

Maiblom vokser i hele Norden unntatt høyfjellet og de fleste områder på Nordkalotten, men selv der er det spredte forekomster helt opp til Finnmark.

Hardangervidda går den opp til 1.160 moh.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]